Type Here to Get Search Results !

Прослављена 225-годишњица рођења Светог Инокентија Московског у његовом родном граду


Прошле недеље је прослављено 225 година од рођења светог Инокентија Московског, великог апостола Америке, у његовом сибирском родном граду.


Свету Литургију у славу Светог Архијереја служили су у четвртак, 8. септембра, мМитрополит иркутски Максимилијан и епископ александровски Инокентије у селу Анга, Иркутска губернија, саопштавају из Епархије иркутске.

Епископ Инокентије је у свом обраћању после службе напоменуо да је све популарније да поклоници посећују Ангу на дан рођењаСветог Инокентија. Архијереј је такође изразио одушевљење мисионарским пројектом који спроводи Културно-просветни центар Светог Инокентија у Анги, означивши га као директног наследника мисионарског рада самог Светог Инокентија.

Центар је отворен пре пет година, поводом обележавања 220 година од рођења Светог Инокентија. Прошле године, прослави у Центру придружила се америчка делегација, међу којима и свештенство Руске православне цркве у Америци и Руске заграничне цркве, која је отворила изложбу у част Светог Инокентија и његовог наслеђа у Форт Росу у Калифорнији.

Центар је и ове године имао пун распоред свечаних дешавања, као што су прецртавање марака издатих посебно у част Светог Инокентија и традиционалну садњу кедара. У оближњем селу Качугу представљени су цртани филм и књига за децу о Светом Архијереју.

Свечани догађаји су настављени и наредна два дана, а завршени су  молебном и литијом у Анги и низом уметничких приказивања.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф,