Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Бог се нама открива по мери вере наше


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију, у понедељак шеснаести по Духовима, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.


Звучни запис беседе


Његовом Преосвештенству саслуживали су: ректор богословије протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

За певницом је појало братство храма Светога Саве са верним народом.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени је протумачио Христове речи верноме народу, истакавши да је Господ упитао своје ученике шта људи говоре о њему? “Касније Христос пита шта ви говорите ко сам ја? Видимо да Апостол Петар у име свих апостола говори: “Ти си Христос Син Бога Живога!”

-Оно што је Богочовек Христос то и јесте Црква Његова. Она Тело Његово, а Он глава Телу. И зато што је Он јачи од смрти и од греха и од пакла, Цркви не може нико и никада наудити. Дакле, не само Петар или било који ученик већ сваки човек који има веру у Христа као Сина Божијега као Бога, Oн побеђује сва искушења и све смрти. Ми овде видимо када је апостол Петар исповедио да је Син Бога живога, видимо како Христос награђује Петра за ово исповедање да ће му ово његово исповедање бити темељ онима који верују у Христа, рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска