Type Here to Get Search Results !

Православна школа на знаковном језику у Минску


Захваљујући залагањима Белоруске православне цркве, у Минску је одржана специјална православна школа на знаковном  језику, која је окупила ученике не само из целе Белорусије, већ и из Русије и Литваније.

Школу, одржану од 29. августа до 7. септембра 2022, организовали су црквено Синодско одељење за веронауку и катихетику и Братство светог Јована Богослова Минске епархије, преноси Belarusian Church.

Летња школа знаковног језика је првобитно покренута прошле године са два пробна курса. Ове године програм је проширен, а поред личног учешћа, дата је могућност и у онлајн формату.

Црква је довела стручне тумаче за знаковни језик да обуче учеснике у основи, са додатним тежиштем на црквене термине. Имали су прилику да присуствују и Светој Литургији са симултаним преводом на знаковни језик, чему су многи ученици били сведоци први пут.

Такође су имали прилику да своју обуку и провере — црква Светих Младенаца витлејемских у којој је служена Литургија већ више од 20 година има активну заједницу глувих и наглувих.

Литургички речник за белоруски знаковни језик разрађивала је посебна комисија током 25 година. Свака реч или фраза је помно упоређена са старогрчким језиком, а стручњаци су се осврнули на то како се одређене речи тумаче на украјинском, пољском и другим језицима.

За сада постоји једна црква у Минску која нуди комплетан превод Божанске Литургије на знаковни језик, али се по позиву могу доделити преводиоци волонтери у више других парохија.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф,