Type Here to Get Search Results !

120 година храма у Жепчу


Варош Жепче смјештена је између Зенице на југу и Добоја на сјеверу је једна од настаријих вароши Босне. Спомиње се још у Римска времена. Честити и богобојажљиви Срби Жепча и његове околине пролазили су као и сви Срби у БиХ-ни кроз тешке муке и невоље, њихове сциле и харидбе. И поред тога остали су вјерни својој православној вјери и Српској православној Цркви. Прије 120 година, тачно на дан успомене Свете Петке (Параскеве) 1902. године митрополит дабросански Николај Мандић осветио је прекрасни храм Рођења Пресвете Богородице.


У знак сјећања на тај чин освећења 1902. године Срби Жепча и његове околине традиционално славе дан успомене Свете мати Параскеве као своју другу крсну славу. Тако је било о ове 2022. године благости Господње.  На најсвечанији и најторжественији начин прослављена је наша света мати Параскева у Жепчу.

Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени г. Хризостом, Митрополит дабробосански, а уз саслужење: игумана Георгија Станковића, протојереја-ставрофора Чеда Ђуреиновића, Јадрана Даниловића и Илије Чупића, те јереја Драгише Цвјетковића и Дражена Анџић и ђакон Будимир Гардовић.

Овај данашњи дан и славље Свете Петке још више је добио на свом значењу и величини чињеницом да је након у храму литургијског славља Високопреосвећени Господин Хризостом са свештенством освештао нови парохијски дом у Жепчу, подигнут на мјесту претходно срушеног старог парохијског дома. Нови парохијски дом је подигнут свесрданим залагањем надлежног пароха протојереја-ставрофора Зорана Живковића, кума данашњег славља Господина Мишановић Здравка и многих других жепчана, који су због ратних дешавања у БиХ-ни, било избјегли, било прогнани - расијани по читавом свијету.  Захваљујући храму Пресвете Богородице они се ево опет сабирају око светог храма, долазе и посјећују свој родни крај и обнављају своја огњишта.


Извор: Митрополија дабробосанска