Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Дар Божји је дар спасења


На празник Преподобног Киријака Отшелника, у народу звани Михољдан, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Светог великомученика Георгија у Новом насељу, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено учешће верног народа. На Светој Литургији, Владика Исихије рукоположио је у чин свештеника ђакона Бранка Јовановића, наставника веронауке у Основној школи „Сестре Илић“. 

Данашње јеванђеље (Лк зачало 12) описује свечани тренутак Крштења Господњег, које чини Свети Јован Крститељ, Његовог јављања свету као Месије и Сина Божјег. Потом, Господ живи у пустињи четрдесет дана у посту, када долази до јављања сатаниног, који му нуди највеће саблазни: сластољубље, властољубље и славољубље. На та три искушења Господ даје мудре одговоре, засноване на Старом завету. Други данас читани одломак из јеванђеља доноси нам скраћену верзију Беседе на гори, којом нас Господ учи основним постулатима наше вере, по којима би требало да живимо да бисмо не задобили Царство Божје, јер оно се добија по милости Божјој, већ ишчупали себе из канџи греха, канџи нечастивога и смрти и отворили се за дар Божји, беседио је Епископ Исихије на Светој Литургији у Храму Светог великомученика Георгија на Михољдан.

Дар Божји је дар спасења, вечног блаженства у заједници са Светом Тројицом и са свима који се спасавају. То је дар незамисливо велики. Дар који се само може поклонити, а ничим се не може заслужити. Али, он подразумева нашу усредсређеност ка томе и наше стремљење, наш подвиг- наше кретање, труд , борбу…- рекао је Владика Исихије.

Данас прослављамо Преподобног Киријака Отшелника, који је такође у пустињи у околини Јерусалима био искушаван, где се подвизавао као верни ученик Христов.

Он (преподобни Киријак) је представник монаха који су се појавили у Цркви спонтано током првих векова, а највише су се појављивали кад је Црква постала слободна, а хришћанство званична вера у држави. Неким људима је било недовољно да живе само по правилима и формама, па су се одвајали од света. Преподобник Киријак Отшелник је отишао у пустињу и тамо живео на најстрожији начин… Сви смо позвани да живимо по правилима Блаженстава, а монаси су, колико је то могуће људским снагама, то и остваривали- поучио је Владика Исихије о ранохришћанским подвижницима, међу којима је и данас прослављани Преподобни Киријак Отшелник, један од светитеља који се у српским домовима прославља и као крсна слава. Угледајући се на њега и све светитеље, помолимо се Господу да буде са нама у овим тешким временима и не допусти да сувише отпаднемо од Њега, а ко се удаљио, да се покајањем врати, закључио је Владика Исихије. 

По завршетку Свете Литургије, прочитана је молитва за очување брака и породице.


Извор: Епархија ваљевска