Type Here to Get Search Results !

Прота Гојко Перовић: Видимо Мајку Божију и Њен Покров као сигурност


На дан када славимо један од највећих Богородичиних празника – Покров Пресвете Богородице – служена је Света литургија у подгоричком Храму Светог великомученика Ђорђа.

Празничним сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и јереја Ивана Црногорчевића.

За певницом на литургијске возгласе одговарале су појци, Милица Калуђеровић и Даница Црногорчевић под руководством старешине храма, протојереја Мирчете Шљиванчанина.

Након прочитаног јеванђељског зачала словом поуке сабранима се у храму Господњем обратио началствујући свештенослужитељ, прота Гојко Перовић:

,,Благодат Духа Светога чини присутном љепоту у овоме свијету – а ко види љепоту, ко се дотакне лијепога, тај вјерује у Истину и Правду и у Вјечни живот! Знате да су свештеници људи од крви мијеса, пуни мана, али кад почне Литургија и свештеници, и појци, и црквењаци… све то добија укус Царства небескога”, нагласио је началствујући свештенослужитељ, подсећајући да је данас Покров Мајке Божије, а као сјећање на то да Господ, иако може све Сам да ради и да ми будемо пред Њим једне мрве обичне прашине, од нас чини своје сараднике.

Прота је затим нагласио да Он није изабрао Мајку Божију само да би се кроз њу родио; да му Она буде неко средство спасења преко кога ће Он доћи у овај свијет, него наставља да се до краја свијета и вијека, до Вечности односи према Њој као према Својој Мајци.

,,И онда Он, тај велики Господ чини да ми видимо Мајку Божију и Њен Покров као сигурност, утјеху, заштиту и ослонац – да ће све бити добро, да нас чува Мајка Божија у свим ситуацијама“, подвукао је прота Гојко, нагласивши да ми видимо Бога кроз људе, кроз Мајку Божију.

,,Ако је Она једном позвана, кроз Благовијести од Архангела Гаврила, да учествује у нашем спасењу, то се не прекида”, казао је отац, закључивши се то никада неће завршити.

,,Једном нас је Бог призвао у своју заједницу и само нас још више чини учесницима своје славе, а да нам то не би било тешко – појављују се у нашим животима, понекада Риза, Покров, Појас Мајке Божије и онда кад погледамо, видимо да је више светих дана у нашим животима“, казао је о. Гојко, пожелевши да нас чува Мајка Божија и да са благословом њеним живимо ово мало живота, што нам је Бог дао овде на земљи.

На крају свог слова, протојереј-ставрофор Гојко Перовић је најавио за сутра у 19 часова, у порти Цркве Светог Ђорђа, промоцију књиге Владике дизелдорфског и немачког г. Григорија, коме је Бог дао, како је казао, да проговори таквим тоналитетом, да га баш свако ухо чује. Такође, најавио је да ће Владика Григорије у недељу служити Свету литургију у храму под Горицом.

Након примања Свете тајне причешћа, заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је уз пригодно послужење у Светогеоргијевском дому Црквене општине подгоричке.


Извор: Митрополија црногорско-приморска