Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић: Прожимање прошлости и Есхатона - нова књига Рада С. Булајића

У новом броју "Православља" - новинама Српске Патријаршије (бр. 1334, 15. септембар 2022) , на стр. 42-43, објављен је ауторски текст катихете Бранислава Илића под насловом: „Прожимање прошлости и Есхатонаˮ - нова књига Рада С. Булајића


“А ревнујте за веће дарове. 

и показаћу вам још узвишенији пут.” 

(1.Кор. 12,31)


Ревност је према учењу богомудрог Апостола Павла, пут којим се дарови Духа умножавају, кроз који се узраста ка пуноћи Христовој (1. Кор. 12, 28-30 уп. Еф. 4, 13). Таква ревност, прожета је слободом и љубављу и има смисао у Цркви и Литургији с тога је апостол види као ткиво и животну силу Цркве као Тела Христовог (1. Кор. 12,27). Ту  и такву благословену ревност делатно је пројавио својом новом књигом г. Раде Булајић, главни архивар манастира Острога. 

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, у издању Института за српску културу из Никшића, пред читалачку публику изашла је нова књига Рада С. Булајића, под називом „Прожимање прошлости и Есхатонаˮ. 

На првим страницама протопрезвитер-ставрофор др Дарко Ђого, редовни професор Православног богословског Факултета Универзитета у Источном Сарајеву; као и јеромонах др Владимир (Палибрк), сабрат манастира Острога, доносе нам предговоре за ову књигу која је молитвени дар и богословски допринос младог теолога и историчара г. Рада Булајића.  

Наведена књига подељена је на седам целина, чија садржина је обједињена насловом који указује на прожимање прошлости и Есхатона. Тако у првој целини аутор указује на важне догађаје из освештане историје хришћанске Цркве, док у четвртом поглављу књиге, попут једне танане нити промишља и о важним моментима из историје Српске Православне Цркве. Аутор у овом првом поглављу књиге указује на благословени значај Васељенских сабора, промишљајући о разлозима њиховог сазивања, начину рада, уз истицање њиховог неизмерног богословског доприноса. 

Да је Свето Писмо увек савремена књига јер је упућена свим нараштајима рода људског, јер проповеда Господа Христа Који је дошао и Који ће поново доћи, подсећа нас друго поглавље књиге, које је посвећено библијским темама. Следујући речима блаженог Августина „Нови Завет се у Старом скрива, а Стари Завет се у Новом откриваˮ, аутор поред старозаветних тема које читаоце уводе у смисао и значај новозаветних списа о којима аутор на прецизан, јасан и недвосмислен начин пише, Раде Булајић акценат ставља на богословље списâ Апостола Павла. Умно путовање кроз значај и смисао богословља Апостола Павла, аутор чини кроз импозантни рад под насловом „Однос Јеванђеља и закона у посланицама Светога Апостола Павлаˮ. Све записано у овом поглављу може бити садржано у истини коју дивно излаже блажени Јероним, рекавши да је Свето Писмо корисно за слушаоце само онда када се изговара са Христом, када се излаже са Светим Оцима и када се не проповеда без Светога Духа.

Поглавље под насловом „Аскетикаˮ доноси нам казивање аутора о Исусовој молитви и њеном васпитно-образовном значају. Раде Булајић тумачећи пет речи Исусове молитве које отварају небеса, указује да је молитва храна душе, те да само онај који се истински моли, може бити кадар да спозна најдубље тајне наше вере. 

Пето поглавље књиге нам доноси два приказа књига чију садржину и значај предочава аутор, док је шесто и завршно поглавље под називом „Беседеˮ употпуњено са текстом неколико надахнутих беседа које је аутор произнео. 

Нова књига Рада Булајића истинско је богатство, јер је њен настанак плод дугогодишњег прегалаштва овог младог и ревносног човека који речју и делом сведочи да је живот леп само када је прожет љубављу и спремношћу за ревносно служење Цркви. Највећи број текстова који сачињавају ову књигу, претходно су објављени у „Православном мисионаруˮ, званичном мисионарском гласилу Српске Православне Цркве за младе, као и у часопису „Свевиђеˮ, образнику за веру, хришћанску културу и живот Цркве; као и у другим часописма за које брат Раде пише. 

Свеколикој читалачкој публици топло препоручујемо књигу „Прожимање прошлости и Есхатонаˮ, насталу из пера главног Архивара и ризничара свештене обитељи манастира Острога, бивајући уверени да ће ова књига обогатити свакога ко се надахњује њеним садржајем који броји преко 200. страница. Имајући пред собом пример нашег брата Рада Булајића и његову нову књигу, надамо се да ће његово посејано семе родити дивне плодове, како овде у историји, тако и у Есхатону. 


Бранислав Илић, катихета 


*Објављено у "Православљу" - новинама Српске Патријаршије (бр. 1334, 15. септембар 2022, стр. 42-43)