Type Here to Get Search Results !

Канонска Украјинска црква Московске патријаршије организује Свеукрајинску литију за мир са моштима светих војника


Широм Украјине тренутно се у Литији за мир носе многобројне свете мошти и чудотворна икона Пресвете Богородице.


Свеукрајинска литија за мир је првобитно почела у фебруару, али је морала бити обустављена због рата. Али прошлог понедељка је настављен молитвени поход са моштима 30 светитеља војника, чудотворном иконом Покрова Пресвете Богородице и честицом омофора Пресвете Богородице, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве Моковске патријаршије.

Од тада светиње су већ обишле цркве и манастире у Запорошкој, Криворошкој, Кировоградској, Житомирској и Ровњенској епархији, а на сваком стајалишту служе се молебени и Литургије с молебанима за мир.

„Неуморно ћемо се обраћати Пресветој Богородици и нашим светим заступницима да по милости Божјој мир и спокој завлада у нашој многострадалној украјинској земљи“, рекао је о. Вјачеслав Јаковленко, предстојатељ војних свештеника УПЦ Московске патријаршије, после молебна у Саборној цркви Покрова Пресвете Богородице у Запорожју на дан поновног започињања литија.  

У Кривом Рогу је у литији ношена и чудотворна икона Светог Јована Ратника.

Икона и мошти су пренете и у болницу за ратне ветеране у граду Кропивицки, Кировоградска губернија, где се лече рањени украјински војници.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com