Type Here to Get Search Results !

Патријарх Александријски: Православна црква обухвата све људе, без обзира на националност

„Православна црква обухвата све људе“, рекао је патријарх александријски Теодор Други у Руанди, где је у недељу 30. октобра 2022, у свечаној атмосфери, свечано освећен новосаграђени храм апостола Петра и Павла у региону Руамангане. 


Предстојатељ Александријске цркве, који је први пут у архипастирској посети Руанди, началствовао је јутрењом, чином освећења и Литургијом, уз саслужење митрополита: бурундијског и руандског Инокентија, кампалског Јеронима , катангшког Харитона, и локалних архијереја Неофита  Ниерија, Силвестра  Цинцаса и Нектарија Гулуја.

Патријарх Теодор је сабранима говорио о чину освећења и о значају онога што се њиме обавља.

Оасвећењу цркве су присуствовали амбасадор Египта, представник Министарства вера, представник апостолског нунцијаа, градоначелник града као и представници полиције и региона.

После Свете Литургије Патријарх је положио камен темељац за изградњу новог Митрополитског двора, школе и клинике код нове цркве. „Православна црква обухвата све људе без обзира на националност, и све је доказ да Александријска црква брине о страдалним и маргинализованим народима афричког континента, посебно о деци која су најлепша створења Божија“, рекао је Његово Блаженство.

Потом је присуствовао свечаном програму који су припремиле плесне и музичке групе ове парохије, и узео учешће у ручку, који је у његову част приредио митрополит Инокентије.

Патријарх није пропустио да се захвали живим дародавцима, свештенству које је изгарало за време подизања цркве, као и фолклорној секцији при овој парохији.

Страдан, 31. октобра 2022, Његово Блаженство је отпутовано из Руанде.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 



Извор: Оrthodoxtimes.com