Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Истинске границе омеђене гробовима предака


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је данас, 10. новембра 2022. године, на дан св. Арсенија Сремца, у манастиру Пећкој патријаршији, поводом обележавања ктиторске славе ове светиње. Владика је у беседи указао да су ништавне границе које су вијековима повлачене, јер су Срби још давно омеђили ову свету земљу црквама и светињама, али понајвише гробовима предака, известила је агенција СРНА а преноси Радио-телевизија Републике Српске.


Владика Методије је у беседи напоменуо да је Свети Сава изабрао за свог наследника Светог Арсенија Сремца који је пред најездом варвара, непријатеља и других зликоваца, који су Жичу опседали, нашао ово место и поред Бистрице саградио светињу и овде поставио трон архиепископа и патријараха српских.

- Све границе које су вијековима повлачене и мијењане привремене су и ништавне, јер су наши преци поставили оне истинске и најдубље границе и омеђили ову свету земљу и са црквом и са светињама, олтарима Божијим, али понајвише гробовима наших предака - рекао је владика Методије у беседи пред неколико десетина верника пристиглих углавном из Црне Горе.

Владика будимљанско-никшићки истакао је да су неки управо због значаја гробова насрнули да их руше, да затиру трагове знајући да су то најдубље границе које је народ повукао.

- Када уђемо у ову светињу и причестимо се крвљу Христовом не постоји сигурније мјесто од овог. Знајте да све док буде људи, Срба, који срце своје буду привијали уз Божије, дотле ће ове међе трајати и до тада ће ово бити наша земља - поручио је Владика Методије, честитајући славу мати Харитини и сестринству Пећке Патријаршије.

За наредну годину домаћин славе биће градоначелник Требиња г. Мирко Ћурић.

Окупљање верника и свету Литургију обезбеђивала је редовна патрола локалне полицијске службе, која непрестано чува ову светињу.

Како је раније јавила РТРС, због забране уласка на територију Косова и Метохије, домаћин славе није могао да буде председник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов. Његову честитку прочитао је директор Основне школе "Вук Караџић" из Сочанице код Лепосавића г. Драган Радовановић, који је предао 1.000 евра на име покривања трошкова домаћина ктиторске славе.


Извор: Радио Слово љубве