Type Here to Get Search Results !

Престони празник свештене обитељи манстира Преподобног Прохора пчињског


Торжествено и свечано прослављање Преподобног Оца нашег Прохора Пчињског мироточивог чудотворца, у истоименом манастиру, почело је у навечерје празника, дана 31. октобра 2022. године, свеноћним бденијем, које је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, уз саслужење свештенослужитеља Епархије врањске и гостију из других Епархија Српске Православне Цркве.


Сутрадан, на сам дан празника, Свету архијерејску Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит брегалнички господин Иларион из Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије, уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита кумановско-осоговског господина Григорија и домаћина Епископа врањског господина  Пахомија, као и свештенослужитеља Епархије врањске и гостију из других Епархија. За певницом су појале монахиње из свих манастира врањске Епархије.

Благодат Светога Духа сабрала је мноштво народа у препуном храму манастира, молитвама милог нам Светог старца Прохора. Многи од присутних су се причестили Светим Тајнама Христовим.

Поред мноштва народа, Литургији су присуствовали и: заменик директора Управе за сарадњу с Црквама и верским заједницама господин Марко Николић са сарадницима, председник Скупштине града Врања господин Дејан Тричковић са сарадницима, представници институција, организација и удружења из Пчињског округа и други.

У току Литургије, надахнутом и укрепљујућом беседом се обратио по благослову епископа Пахомија високопречасни протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, дугогодишњи ректор Призренске Богословије у пензији.

На крају Литургије организована је свечана Литија око манастирског храма, а након Литије Митрополит Иларион  је извршио чин благосиљања славских колача и кољива, које су за ову прилику припремили братство манастира и кум славе господин Небојша Јанковић, директор ДИБ-а Бујановац.

Након тога, присутнима се кратком беседом обратио и домаћин - Епископ Пахомије, уједно честитајући манастирску славу братству манастира, кумовима славе и свима присутнима, захваливши се Архијерејима из Охридске Архиепископије што су својим присуством увеличали ово торжествено и молитвено сабрање.

По завршетку Литургије, организована је трпеза љубави, коју су за ову прилику припремили: братство манастира, на челу са игуманом манастира архимандритом Методијем (Марковићем), кумови славе.


Извор: Епархија врањска