Type Here to Get Search Results !

Игуман Методије служио Литургију у задужбини Светог Краља Милутина у Солуну

Високопреподобни архимандрит Методије посетио је заједно са братијом храм Светог Николе („тон орфанон“) у Солуну, у четвртак, 17.новембра 2022.


У наставку празновања ктиторске славе манастира Хиландара, а поводом седам векова од упокојења Светог краља Милутина, у цркви Светог Николе служена је света Литургија. Свети краљ Милутин подигао је овај солунски храм почетком 14. века.

Том приликом игуман Методије је донео икону Светог краља Милутина на којој је представљен као ктитор цркве Светог Николе.

Овај јубилеј хиландарског ктитора молитвено и свечано је прослављен  у хиландарској светогорској лаври Немањића прошле године, када је и планирана посета задужбини Св. Краља Милутина у Солуну, али је одложена због околности насталих услед пандемије корона вируса.

Игуман Методије је началствовао светом Литургијом. За певницом су били хиландарски монаси са појцима из Србије.

Поред окупљених верника светој Литургији су присуствовали конзул жеран у Генералном конзулату Републике Србије у Солуну гђа Јасмина Милачић, директор КеДАК-а (Центра за заштиту светогорског наслеђа) г. Илиас Пертзинидис, директор Светогорског дома из Солуна г. Анастасиос Дурос и други.

Унутрашњост храма испуњена је очуваним фрескама с почетка 14. века, које представљају најрепрезентативније примере сликарства из доба Палеолога.


Извор: Хиландар