Type Here to Get Search Results !

Митрополит Сава: Духовна зрелост се постиже само молитвом и учествовањем у богослужењима


Празник Ваведења Пресвете Богородице, један је од дванаест великих празника Православне Цркве, посебно свечано се прославља у Православној богословији у Варшави.


У капели, у којој се предавачи и студенти тог богословског училиштва свакодневно окупљају на заједничкој молитви, свеноћним бденијем уочи празника началствовао је Преосвећени Епископ хајновски г. Павле, док је свету Литургију на празник служио Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава уз саслужење многобројног свештенства.

У складу са прихваћеном традицијом, ове године у чин чтеца рукопроизведени су свршени богослови Јаков Антоновиц, Назарје Медведчук, Матеј Јанушевски и Ђорђе Братко.

– Данашњи празник нас упознаје са великом истином наше вере, а то је испуњење Божје воље и бројних пророчанстава Старог Завета. Бог припрема човечанство да прими Сина Божјег, Исуса Христа, а то ће се догодити уз учешће људске природе. Из ове природе ће се родити Спаситељ света. Марија је доведена у храм да се припреми за тај задатак – беседио је митрополит Сава, који је упутио очинску поуку свршеним богословима: – Боравећи у овом храму припремате се за служење Богу. Теологија је збир искустава духовно зрелих људи. Таква зрелост се може постићи само молитвом и учествовањем у богослужењима у храму.


Извор: Оrthodox.pl