Type Here to Get Search Results !

На филипинском острву Тубабао освештан камен темељац храма у част Светог Јована Шангајског


По благослову митрополита манилског и ханојског Павла, јеромонах Корнилије (Молев), секретар Епархије филипинско-вијетнамске, обавио је 1. децембра 2022. г. чин освећења камена темељца за храм Светог Јована Шангајског у изградњи на острву Тубабао (Република Филипини). Саслуживали су му свештенослужитељи епархије јеромонах Алексије (Лапшин), јереј Мојсије Кахилиг и јереј Амвросије Сумагаисај.


Истог дана одржана је церемонија подизања државних застава и полагања венца у знак сећања на руске избеглице које су се својевремено склонили на острво. Споменик се налази у централном делу Тубабаоа.

Чину су присуствовали изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Филипини М. Павлов, виши конзул И. Павлов, први секретар амбасаде Н. Овсјаников, градоначелница Хјуан Аналиса Гонзалез Кван, вицеградоначелник Кабакака-Рамирес, запослени у градској скупштини, други функционери, становници и посетиоци Тубабаоа.

У време 1949-195. г. острво Тубабао је пружило привремено уточиште за шест хиљада руских избеглица који су емигрирали из Русије у Шангај након почетка грађанског рата. Духовник заједнице био је Свети Јован Шангајски. Филипинци су пружили срдачну добродошлицу и подршку избеглицама, који су заузврат дали велики културни допринос животу локалног становништва. Овде се и данас поштује њихова успомена. У свом поздравном говору градоначелница Аналиса Г. Кван је рекла да ју је ученица руског емигранта научила основама балета.

Свети Јован Шангајски је и међу мештанима веома поштован, јер се молитвама њему дешавају чуда. На пример, људи су се неким чудом спасавали током тајфуна, а чак су и сами тајфуни често заобилазили острво, као што је то био случај током боравка Руса овде. Исто чудо догодило се и у Манили у недељу, 1. новембра 2020. године, када је најјачи супертајфун Хони, који се приближавао граду, нагло изгубио снагу и напустио метрополу и кренуо на југ одмах после молитве Светом Јовану у иверској парохији у Манили.


Превод с руског:


Извор: Рatriarchia.ru