Type Here to Get Search Results !

Јерусалим: Православни патријарх упозорава на прогон хришћана


Патријарх Теофило III на традиционалној прослави паљења светиљки на божићном дрветуна капији Јафе: Година 2022. је била „најгора година од памтивека“ за јерусалимске хришћане.


Грчки православни јерусалимски патријарх Теофило III позвао је на заштиту мултирелигијског карактера Јерусалима. „Хришћани су постали мета поновљених и непрекидних напада радикалних израелских група“, пожалио се он у петак увече, 16. децембра 2022, на традиционалној церемонији паљења божићног дрвета на капији Јафа у старом граду Јерусалима.  Почев  од 2012. године преступи према хришћанима, међу којима и физичко и вербално злостављање, нагло су порасли. Њихов циљ је протеривање хришћана из Јерусалима и других крајева Свете земље.

Према саопштењу групе „Заштита хришћана Свете земље" (Protecting Holy Land Christians"), коју је основала Грчка православна патријаршија, 2022. је за јерусалимске хришћане „најгора година од памтивека“. Регистровано је око 50 прекршаја из мржње према хришћанима, а ту су и паљевине и физички напади на свештена лица.

Стотине верника, представника појединих лакланих Цркава и дипломатских представника присуствовало је овој свечаности у хотелу Империјал на капији Јафа. Хотел је предмет контроверзног уговора о некретнинама из 2004. између Грчке православне цркве и десничарске јеврејске насељеничке организације "Ateret Cohanim", који је Патријаршија безуспешно оспоравала.


Превод с Немачког,


Извор: Кathpress.at