Type Here to Get Search Results !

У Хиландару прослављена слава католикона


Братство Свете царске српске лавре Хиландара свечано је прославило своју храмовну славу, Ваведење Пресвете Богородице.


Након две године у којима се прослава одвијала у посебним условима због ограничења наметнутих пандемијом корона вируса, ове године је слава торжествено прослављена. Гост манастирског братства је био изасланик Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије. Као и сваке године, по древном обичају који је установљен још од времена Светог Саве, почасно игуманско место је на један дан преузео игуман Светог манастира Ватопеда, Високопреподобни архимандрит Јефрем. Такође, пристигли су монаси из других светогорских обитељи, свештенослужитељи и поклоници из Србије и других земаља.

На празничној служби којом је началствовао Владика Пахомије, за десном певницом је био старац Дамаскин из келије Светих Бесребреника у Новом Скиту са братијом, док су за левом певницом појали хиландарски монаси и појци из хора „Преподобни Симеон Мироточиви“.

Након Свете Литургије, у манастирској трпезарији послужена је славска трпеза. Истог дана увече, служен је парастос ктиторима и приложницима манастира.


Извор: Хиландар