Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Ћелија добрска код Цетиња

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у манастиру Ћелија добрска код Цетиња. Саслуживали су му протојереј Душан Биговић, јеромонах Амфилхије (Ђукум Трухиљо) и јерођакон Сионије (Зорић). Поводом сјутрашњег празника Ваведење Пресвете Богородице, храмовске славе манастира благосиљани су славски колач и жито.


Звучни запис беседе


Митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи рекао да је сјутрашњи празник Ваведења Пресвете Дјеве Богородце по много чему знаковит и значајан.

“Ако погледамо на живот Пресвете Дјеве Богородице, не може бити хришћанин а да се не радује помисли када се сјети Превсете Дјеве и њенога не само светога и узвишенога него и много више од тога живота. А она, као што је дошла по Божјем промислу у овај свијет од престарјелих родитеља родитеља, посвећена је на службу Богу од свога најранијега дјетињства”, рекао је Митрополит црногорско-приморски..

Подсјетио је да су Пресвету Дјеву по предању већ од три године њени родитељи довели у храм Божији и посветили је Господу на службу Њему.

“Најупечатљивије је предање о томе да је њу првосвештеник по надахнућу Божјем увео у светињу над светињама, тамо гдје није било дозвољено никоме да приступи осим првосвештенику, и то само једном годишње, на празник измирења. А она не само да је тамо ушла једном него је ту скоро непрестано пребивала молећи се Богу, општећи свим срце и душом са Господом, посвећујући се. И она, која је уведена у храм, и сама је постала храм”, рекоа је он.

Митрополит Јоаникије је додао да се тако извршио Божји план о спасењу рода људскога.

“Гледајући на живот Пресвете Дјеве Богородице, драга браћо и сестре, и ми да се оплеменимо, да наша душа окрилати, да овај пост прије Божића, ову нашу припрему, овај наш подвиг на славу Божију чинимо радосно, без роптања. И све оно што чинимо на славу Божију да знамо да је то и на наше спасење. Јер, служећи Господу, ми заправо живимо правим истинским животом”, поручио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска