Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил о Нацрту закона о државном информационом систему


Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио је 2. децембра 2022. године писмо председнику Државне Думе В.В. Володину у вези са разматрањем Нацрта закона о државном информационом систему.


Патријарх Кирил се осврнуо на предлог закона који је се односи на спровођење државне политике у области унапређења безбедности обраде биометријских података о личности и регулише јединствени информациони систем личних података који обезбеђује обраду, укључујући прикупљање и чување биометријских података о личности, њихову верификацију и пренос информација о степену њихове усклађености са датим биометријским личним подацима појединца:

– Поздрављајући развој информационих технологија и нове могућности које се у вези с тим отварају, Црква је увек позивала да будемо свесни ризика које они неминовно носе са собом. Стога подсећам да се у документу „Став Цркве у вези са развојем рачунарских технологија и обрадом личних података“, који је усвојио Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве 4. фебруара 2013. године, наводе многи проблеми у вези са електронском идентификацијом лица, евидентирањем и обрадом личних података. У поруци Светог Синода Руске Православне Цркве епископату, свештенству, монаштву и лаицима од 25. августа 2020. године истиче се да коришћење дигиталних идентификатора и аутоматизовано доношење решења/одлука може довести до кршења права људи и читавих заједница, као и да обимно прикупљање личних података, укључујући и здравствене информације, као и обрада тих података захтева контролу друштва, укључујући и Цркву као јавну институцију. Истовремено узимајући у обзир практично неконтролисано прикупљање биометријских података од стране комерцијалних организација током низа година, сама потреба државног регулисања ове области изгледа оправдана.

Синодалне институције су одржале прелиминарне консултације са Министарством дигиталног развоја Русије, као и са Комитетом Државне думе за информациону политику, информационе технологије и комуникације. Као резултат конструктивних преговора неки амандмани које је предложила црквена страна су узети у обзир, други су у току. Црква је солидарна са оним стручњацима који тврде да било која база података за чување личних података, укључујући биометрију, не може бити потпуно заштићена од цурења. Познато је да сајбер криминалци повремено хакују базе података у Русији и иностранству. Ризици од цурења биометријских информација нису у потпуности изучени услед новина у технологијама. Из ових и других разлога, Црква се залаже за основно безусловно право грађана да одбију биометријску идентификацију, уз апсолутне гаранције недискриминације ако то желе. Нажалост, пракса која има негативне предзнаке се већ данас може уочити. Ради одржавања мира и хармоније у друштву, неопходно је искључити било какво материјално давање предности онима који користе биометријску идентификацију. Добијам бројне апеле од људи који су забринути за ова питања. Упркос хитности овог питања и потреби да се развије уравнотежен приступ регулисању биометријских података, није одржана јавна расправа. Највећу забринутост изражава родитељска заједница која оправдава наш став о потпуној забрани прикупљања биометријских података од деце.


Извор: Московска Патријаршија