Type Here to Get Search Results !

Епископ Лонгин у Божићној поруци: Божја предвечна светлост данас нас обасја изгонећи мрак из наших душа


„Звезда јасно показа Волсвима Слово које би пре сунца, Који дође да прекрати безакоње. Видеше обвивена пеленама у скромној и смиреној пећини Тебе који делиш наше страдање, с радошћу гледаху Тебе који си и човек и Господ”. (Други канон Рождества, песма 1)


Господ нам још једном, браћо и сестре, даје прилику да га славимо, рођеног као Богочовека од Духа Светога и Дјеве Марије. Он који постоји пре постанка света и који је Сам његов Творац, прима на Себе тело своје творевине да би нас ослободио од греха и смрти. Дошавши у овај свет смиреније него ико од нас, пострадао је као и ми али у већој мери него што ико од нас може да замисли. Он чини све да би нас искупио и поставио покрај Себе. Његова предвечна светлост данас нас обасја изгонећи мрак из наших душа и умова, отварајући срца за просветљење.

Живимо у свету окренутом наглавачке, где се породица готово свакодневно напада а традиционални морал и вредности се исмејавају. Изругивање овог Богом благословеног поретка је још један подсетник на палу људску природу и на пали свет око нас. Али гледајући све ово, не очајавајмо него нађимо утеху у милости Господњој, која се изобилно излива на Божић. Рождество Христово пружа нам прилику да са целом породицом прославимо Бога, знајући да је и сам Господ дошао у овај свет кроз једну Витлејемску породицу. У породици се стварају и негују све добре навике и традиције. И што је најважније, потврђује се вера да је Христос једини Цар и Господ и да само Његов пут води спасењу. Црква је ту да помогне, да наша деца буду добри, Божији људи, који живе моралним животом и Хришћанским врлинама. Ово не значи да искушења неће бити, али ће они знати како да остану на путу праведности који води у живот вечни.

Нека Богомладенац Христос и данас и сваки дан светли Својом Божанском светлошћу у нашим срцима. Призивајмо Га непрестано у молитви, будимо Му верни, обнављајмо себе кроз покајање, и сједињујмо се с Њим кроз Свете Тајне да бисмо се вратили у рај за који смо створени, чији је предокус у Светој Цркви Христовој. Чинећи ово у потпуности ћемо прихватити, разумети и осетити радост овог Празника, одржавајући везу с Господом и не скрећући са светог пута на који смо постављени.

Желећи вам свима мир, свако добро, јединство у Господу и благослов Богомладенца у Новој 2023. години,


ЛОНГИН

Епископ новограчаничко-средњезападноамерички


Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка