Type Here to Get Search Results !

Дебата о абортусу подстиче шпанску суперизборну годину


У Шпанији водећи представници десничарске странке Вокс позивају на мере против абортуса. 


Један од њених најважнијих политичара Хуан Гарсија-Галардо, који је неколико месеци био заменик премијера аутономне заједнице Кастиље и Леона, најавио је у четвртак да жели да обавеже лекаре и здравствене раднике да понуде женама које желе да имају абортус три опције: да слушају откуцаја срца фетуса, да ураде 4Д ултразвук или добију подршку од психолошког саветовања. Те мере би, према речима политичара, послужиле да се жене у питању одврате од њихових планова. То је чврсто договорено са коалиционим партнером, конзервативном Партидом Популар (ПП). Од виталног је значаја да се роди више деце.

Очигледно, његов план се директно доводи у везу са недавном реформом прописа о абортусу подузетом од стране шпанске левичарске владе, која је у центру многих дебата у кампањи у суперизборној години 2023. Крајем маја одржаће се национални општински избори и десетак регионалних избора; важни парламентарни избори заказани су за касну јесен.

Непосредно пре Божића, владајући социјалисти премијера Педра Санчеза, њихов левичарски коалициони партнер Унидас Подемос и разне регионалне странке усвојиле су друштвено веома контроверзну измену закона. Абортус би тако требало да постане законом загарантована и бесплатна здравствена услуга, а све државне болнице морале би да врше абортусе. Чак и малолетници од 16 година могли би да абортирају у првих 14 недеља без сагласности њихових законских старатеља или родитеља. По науму социјалиста, њима више нису потребни ни лекарски ни психолошки савети.

Католички бискупи у Шпанији су летос жестоко критиковали реформу. „Абортус никада не може бити право“, наводи се у саопштењу Шпанске бискупске конференције. У петак су црквени великодостојници објавили детаљно писмо. „Данас се широм света шире закони који су потпуно супротни разуму, природи и животу: абортус, развод, геј бракови, експериментисање са људским ембрионима, сурогат материнство, транссексуалност...“, каже се. Ове смернице би владама наметнуле „моћне глобалне финансијске организације”.

ПП и десничарски популисти такође су заузели јасан став против промене прописа централне владе о абортусу. Будући да закон тек треба да потврди Сенат у наредних неколико година, а 2023. ће бити једна дуга изборна кампања, странке ће у свакој прилици покретати ово експлозивно питање. Поврх тога, регионалне владе у Шпанији су надлежне за здравствени систем, што тамошњим политичарима даје разне могућности да осујете пројекат из Мадрида.

Управо у том контексту треба посматрати предлог Кастиље-Леона. Шпанска министарка здравља социјалисткиња Каролина Даријас рекла је у петак листу Ел Паис да ће њена влада "бранити права жена и неће дозволити било какво реаговање које угрожава сексуално и репродуктивно здравље жена у овој земљи".

Политичар Вокса Гарсиа Галардо, међутим, уверава да лекари који одбијају абортус треба да добију посебну заштиту у његовом региону. Такође је јасно ставио до знања да жене у питању ни у ком случају неће бити присиљене да слушају откуцаје срца или да гледају ултразвучну слику нерођеног детета.

Међутим, стручњаци виде правне ризике за лекаре. Ако жене које желе да абортирају осећају да су стигматизоване или узнемираване због поступака лекара, то би могло бити кривично релевантно, рекао је адвокат за здравље Нурија Амарила.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at