Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Без Божије помоћи човек не може чинити ништа


Његово високопреосвештенство Митрополит црнoгорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 22. јануара, у недјељу по Богојављењу – тридесет другу недељу по Духовима – Свету службу Божију у Цетињском манастиру, уз саслужење свештенства намјесништва цетињског и свештеномонаштва манастира.


Словом јеванђелске поуке сабране је поучио протосинђел Пајсије:

“Народ који сједи у тами и сјени смрти видје свјетлост велику. Овим ријечима пророк Исаија са једне стране објављује сву ону несрећу рода људскога, а са друге објављује и ону његову последњу славу. И знамо да је Бог створио цијели свијет и када га је створио видје Бог да је све добро. Дакле, све што је створено и све што постоји Бог је добро створио, па се питамо ко су они који су се нашли у овој тами, коју помиње пророк Исаија, како су се они у њој обрели. Свакако да први који окуси од те таме, јесте први створени човјек Адам и жена, створена од њега, Ева. И сјећамо се из Старога завјета како су се послије оне прве непослушности и првог кршења Божије заповијести, Адам заједно са својом женом након што су окусили од дрвета са којег им је Бог забранио да једу и кушају плод његов, сакрили од Бога. То показује не да их је Бог казнио након онога што су учинили и након што су преступили Његову заповијест, већ да су они по својој савјести видјели да не могу након кршења те Божије заповијести да се налазе и даље у близини Божијој и Његовој свјетлости и праведности. И након тога када се човјек први пут удаљио од Бога, удаљивао се касније творећи, наравно, гријех све више и више. Послије тога се десило оно убиство када је Каин убио свога брата и даље редом безакоње се укоријенило међу људима.

Међутим, као што смо рекли, пророк Исаија објављује и да ће тај народ који сједи у тами, дакле далеко од Бога, видјети свјетлост велику. И управо то се односи на Христов долазак, на Бога који је опет просветио оне које је једном добре створио. И Он заправо ствара свијет по други пут: први пут га је створио својом ријечју, а други пут га ствара јеванђелском ријечју. Јеванђељем које није написао пером и мастилом него својом крвљу и зато та Његова крв јесте и оно што чисти наше гријехове и што нас просвећује и што нас приближава опет Богу нашем Творцу. А како Јеванђеље просвећује цијели свијет чули смо из читања Апостола за данашњи дан, гдје се каже да треба да узрастамо у савршеног човјека, у мјеру раста пуноће Христове. Дакле, треба да радимо на себи, да наша дјела буду свијетла, да наша дјела буду праведна како не бисмо бјежали од Божије свјетлости, него управо супротно, како би се просвећени њоме све више и више приближавали Богу. А та пуноћа Христова опет није само да постанемо сами спасени него да будемо дио Његовог Светог тијела и да на тај начин заједно са осталима који су чланови Цркве, и који су наша браћа, будемо спасени и будемо чланови тога другога свијета, односно тога новога свијета које Господ ствара да буде вјечан и непролазан. Богу нашем слава у вијекове вјекова, амин!”

На крају евхаристијског сабрања Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је указао на значај обновљења које смо добили преко Христовог крштења.

“Господ Исус Христос кад се крстио у ријеци Јордану немајући никаквога гријеха, немајући ни потребе за крштењем, Он је заправо устројавао нама бању поновнога рођења, устројавао је наше крштење кроз које се и обнавља цио човјек и сви гријеси његови се спирају у води крштења. А то обновљење се стално продужава, јер није само ствар крстити се него је крштење као добар темељ на који се даље зида”, поучио је сабране Митрополит Јоаникије.

Подсјетивши да има и тих случајева да се човјек крсти, а онда се потпуно отуђи од Цркве, Владика је нагласио да су прави хришћани они који су примили Свето крштење и на њему даље зидају свете врлине, кроз света богослужења понајвише.

“Јер човјек без Божије милости и без Божије помоћи не може чинити ништа. Тако, драга браћо и сестре, да наставимо да се трудимо, да, као што говори Свети апостол Павле, градимо наше спасење, да се узиђујемо у храм Божји и неразориви, вјечни, а то је заправо већ овдје пројава Царства небескога на земљи”, поручио је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска