Type Here to Get Search Results !

Проф. Александар Вујовић: Скадарска воштаница блаженопочившем протођакону Владимиру Јарамазу

Када смо се у уторак 17. јануара 2023. године, на празник Светог Јевстатија Превлачког, срели у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици, и заједно се поздравили и причали са братом Србом Бошковићем, службеником Клиничког центра, нисмо ни слутили да ћемо се овдје на земљи срести последњи пут. Тада ти рекох, да сам баш ноћ прије тог нашег сусрета, слушао и прекуцавао твоју светосавску бесједу, коју си изговорио после Литургије сабраном вјерном народу и окупљеној дјечици, у древном граду Скадру, у Враки у цркви Свете Тројице, 27. јануара 2012. године, на светосавској прослави.


Брате и саслужитељу протођаконе Владимире, нека ово буде, мала скадарска воштаница, и уздарје, пред престолом Бога Живога, до поновног сусрета у Царству Небеском, да те пред Господом увијек помињу Свети Сава, Свети скадарски епископи, свештеномученици и светитељи, Свети Јован Владимир Зетски, Преподоба мати Ангелина, Преподобни Козма Етолски, Преподобна Стефанида Скадарска, Свети мученици скадарски, Свети Игњатије Богоносац, Свештеномученик Ристо Косијеревски и сви свети из рода нашега.

Ђаконе брате Владо, нека твоја светосавска ријеч у Скадру, буде путоказ многима, и остане као једно од безброј свједочанстава твог несебичног давања и служења, Христу Богу и људима и Светом Сави.

“Драга браћо и сестре, посебна ми је част данас, да вас поздравим, и да служим овдје код вас, данас у Враки и Скадру. Задовољство ми је, да заједно прославимо нашег светог просветитеља, заштитника и путеводитеља Светог Саву. Ми га данас славимо не ради помена и успомене, славимо га као живог просветитеља нашег народа и његове културе, духовности, књижевности и умјетности.

Жртвујући себе, Свети Сава је ударио темељ вјере православне и тако постао духовни извор и узор. Он је сјединио наш народ, помирио разбраћене, те је тако и нас, овдје окупио, да пијемо из једне чаше и да се сјединимо око Христа Господа. Зато је, Свети Сава, био и остао, како сликовито каже наш Свети Златоуст, Владика Николај “највреднија пчела која је иза себе оставила пуну кошницу слатког меда којом су се хранила српска дјеца до дана данашњег”.

Свети Сава, као равноапостолни наше вјере православне, увијек је присутан у душама свих наших људи, а поготову у душама наше дјеце овдје присутне, којему се она посебно радују.

Нама је драга браћо и сестре и велика радост, што видимо да ви овдје, узорито чувате и његујете наше свето предање како се Свети Сава прославља и поштује, које нам је остало од наших светих предака. И то сте тако посвећени и у светом дјелу, тако да се и нама примјер даје, који вам овдје долазимо. Јер смо свјесни да долазимо у земљу коју је осветио својим животом и молитвом Свети Јован Владимир, наш свети краљ.

Овом приликом испред Митрополије црногорске и приморске захваљујемо се нашој браћи из Албанске архиепископије, на великој указаној чистој љубави, у чијој смо дијецези, и драго нам је што смо овдје заједно, што потврђује јединство наше Свете цркве православне.

Зато, нека би нас Господ удостојио да и убудуће овако торжествено и са великом радошћу прослављамо Светог Саву. И да у заједници сви допринесемо искреној братској љубави у Христу Господу. И да нас та љубав у свему води у кончини до Царства Небеског.

Амин, Боже дај.”

Вјечан ти спомен и Царство Христово, достоблажени протођаконе Владимире.


мр Александар Вујовић,

професор Богословије Светог Петра Цетињског 

и уредник Катихетског програма Радио Светигоре


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика