Type Here to Get Search Results !

В.Р. Легојда: Напад на канонску Православну цркву у Украјини претвара се у притисак на верска осећања


Председник Синодалног одељења за односе Цркве, друштва и медија В.Р. Легојда је, говорећи у програму Светло вече на радију Вера, прокоментарисао говор митрополита волоколамског Антонија, председника Одељења за спољне црквене односе, на заседању Савета безбедности Уједињених нација.


В.Р. Легојда је приметио историјски значај овог догађаја. Први пут у историји, високи представник Руске православне цркве говорио је на даљину, онлајн, у Савету безбедности УН на скупу који је иницирала Русија и везаном за верску ситуацију у Украјини, нагласио је гост програма.

Представник Цркве је приметио да, према оцени самог митрополита Антонија, нажалост, није било смисленог дијалога; говорници су произносили припремљене текстове, занемарујући све чињенице које су наведене у говору председавајућег Одељења за спољне црквене односе .

Према В.Р. Легојди, излагање у одбрану православних верника последица је очигледног окретања украјинских власти ка озбиљном притиску на свештенство и парохије канонске Православне цркве у тој земљи. Према његовом мишљењу, „покушај Украјинске православне цркве да истакне своју потпуну аутономију у било којој области и недостатак повезаности са Руском православном црквом објашњава се овим притиском, али, нажалост, као што видимо, он не доноси жељено резултати.”

Одговарајући на питање водитеља емисије о наводном крајњем циљу прогона, начелник Одељења за црквене односе са друштвом и медијима није искључио намеру украјинских власти да потпуно униште једину канонску Цркву у Украјини. Међутим, према његовим речима, важно је узети у обзир да „постоји правни аспект, али постоје верници који још нису баш вољни да иду у расколничке структуре, и то би требало да буде веома озбиљно питање за било коју власт.”

„Ово што се дешава више не личи на напад на канонску Цркву, већ на општи ударац по религиозности у Украјини. Све ово нема много везе са вером, са религијом, са смисленим стварима, „али се своди на заробљавање и притисак на верска осећања“, закључио је В.Р. Легојда.


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru