Type Here to Get Search Results !

Сант'Еђидио: Папина посета "кључна" за Јужни Судан


Католичка организација посредује између Владе и наоружаних побуњеника - Папа борави у Јужном Судану од 3. до 5. фебруара.


Католичка лаичка заједница Сант'Еђидио се нада да ће папа Фрања посредовати у миру у Јужном Судану. Сматра се да ће папа „охрабрити све актере да уђу у дијалог једни с другима и да потраже национално помирење“, изјавио је за викенд католичкој новинској агенцији (КНА) начелник иностраних послова Сант Еђидија Мауро Гарофало. Ово је кључно за земљу која је „од времена стицања независности доживљавала само насиље“.

Ова католичка организација са седиштем у Риму посредује између Владе у главном граду Џуби и наоружаних побуњеника. "Пријатељство између Сант'Еђидија и Јужног Судана датира још из времена када Јужни Судан није званично постојао", рекао је Гарофало. Овај однос је коришћен за покретање тзв. „инклузивног процеса“. Године 2020. Влада председника Салве Кира и побуњеници, који нису склопили мировни споразум из 2018, потписали су такозвану Римску декларацију. Тиме су се договорили да наставе преговоре уз посредовање Сант'Еђидија.

Међутим, недавно је дошло до застоја у вођењу дијалога. Влада Јужног Судана је прекинула разговоре након што је оптужила побуњенике да се припремају за нови рат. Најважније је да комуникациони канали остану отворени“, рекао је Гарофало.

Папа Фрања ће од 3. до 5. фебруара 2023. боравити у  Судану заједно са почасним поглаваром Светске англиканске заједнице надбискупом Јустином Велбијем и модератором Генералне скупштине Презвитеријанске цркве Шкотске Јаном Гриншилдсом.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at