Type Here to Get Search Results !

Започео судски поступак против игумана Лавре због изјаве о расколницима


Украјинске власти настављају са нападима на братију Успенске  Кијево-печерске лавре.


Канонској Украјинској православној цркви недавно је одузето право да богослужбено користи главне саборне храмове државне Горње лавре, док је расколницима „Православне цркве Украјине“ дозвољено да тамо прослављају празнике Рођења и Богојављења. И, наравно, ако се националистички политичари и расколници снађу, Црква ће бити потпуно избачена из целе Лавре.

Игуман манастира Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски и чернобилски Павле већ је лично санкционисан по налогу председника, а сада је против њега покренут кривични поступак због исказа против безблагодатних расколника.

Према речима народног посланика Јарослава Јурчишина, судски процес је отворен у уторак, 17. јануара, по члану кривичног закона „Повреда једнаких права грађана на основу њихове расе, националности или вероисповести“.

Митрополитов говор на празник Рођења „посејао је раздор међу верницима“, тврди посланик, а са њим се сложило и Генерално тужилаштво и покренуло поступак.

Он цитира речи Његовог Преосвештенства:

Светоуспенска саборна црква је дата једном расколнику и једном самопосвећеном. Расколник је Филарет, а самопосвећени је Епифаније. Кажу ми да помињем Епифанија. Шта? Раколника? Сва „гнусоба“ почела је са Филаретом.

Данас „силни Ироди“ одбацују Христа, убивши не 14 000 деце, већ милионе људи. Како је ђаво све то  мудро учинио. Под маском уједињења почели су прогон Цркве. Они желе да сруше Александра Невског. Ово је група безбожних разбојника који воде отворени рат против Цркве. Најважније за њих није рат. Главно је да се уништи Света, Саборна и Апостолска Црква. То јест, да вас и мене одврате од Христа.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com