Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније честитао Божић


Митрополит волоколамски Антоније, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, упутио је честитке поводом празника Рођења Христовог и Нове године једном броју страних државника и лидера међународних организација, међу којима су: цар Симеон II Сакс-Кобург, председник Републике Кубе Мигел Марио Дијаз-Канел Бермудез, председник Републике Северне Македоније Стево Пендаровски, председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Јерменије В. Г. Хачатрјан, председник Републике Белорусије А. Г. Лукашенко, председник Републике Јужне Осетије А. Е. Гаглојев, председник Републике Абхазије А. Г. Бжани, председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, директор Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права Матео Мекачи, шеф Делегације Европске уније у Руској Федерацији Роланд Галарагу. У честитки стоји:


Од срца Вам честитам Божић и Нову годину!

Догађај који је променио ток светске историје одјекује радошћу у срцима многих милиона хришћана који живе на различитим континентима. Човечанство је добило оваполоћену Истину. „Ја сам за то рођен и за то сам дошао на свет да сведочим истину. И сваки који је од истине слуша мој глас“ (Јн. 18:37), каже Исус Христос.

Ове Спаситељеве речи, позивајући свакога од нас да следимо узвишене јеванђељске идеале, одјекују посебном снагом у нашем тешком времену, када расте напетост и непријатељство између земаља и народа. Руска Православна Црква дели бол и патњу оних који су се нашли у невољи свакодневно се молећи за њих и шаљући им хуманитарну помоћ. Неопходно је да се хришћани и сви људи добре воље уједине у пожртвовном служењу ближњима и пруже сву могућу помоћ онима којима је то потребно. Оваква акција солидарности пружиће нам наду у бољу будућност, у којој ћемо призвати помоћ и благослов Божији.

* * *

Митрополит волоколамски Антоније, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, упутио је Божићну честитку Његовом Блаженству Патријарху антиохијском Јовану X, Његовом Блаженству Патријарху јерусалимском Теофилу III, Његовој Светости и Блаженству Католикосу-Патријарху целе Грузије Илији II, Његовој Светости Патријарху српском Порфирију, Његовом Блаженству Патријарху румунском Данилу, Најсветијем Патријарху бугарском Неофиту, Његовом Блаженству архиепископу тиранском и целе Албаније Анастасију, Његовом Блаженству митрополиту варшавском и целе Пољске Сави, Његовом Блаженству митрополиту Чешких земаља и Словачке Ростиславу, Његовом Блаженству митрополиту целе Америке и Канаде Тихону, Његовом Блаженству архиепископу охридском и македонском Стефану.

У честитки стоји:

Од срца Вам честитам празник телесног Рођења Господа нашег Исуса Христа.

Из године у годину сећајући се кроз векове тајне непознате и скривене од анђела (Богородичин недељни тропар 4. глас), прослављамо Богомладенца Христа, који Пресвета Богородица роди у пећини, и који леже у јасле ради нашег спасења (отпуст празника).

Свети Лав Велики, размишљајући о чуду Оваплоћења, кличе: Син Божији... преузео је природу људског рода да би је вратио своме Творцу (Слово I о Рођењу Христовом).

Овог празничног дана молитвено Вам желим добро здравље, много милости од Господа и великодушне помоћи Божије у вашој Предстојатељској служби, а Вашем богољубивом стаду мир и благостање.

С поштовањем и љубављу у Рођеном Христу,

председавајући Одељења за спољне црквене послове

Московске Патријаршије

митрополит волоколамски Антоније


Извор: Мospat.ru