Type Here to Get Search Results !

Изјава Синодалног одељења за односе Цркве према друштву поводом скидањем распеђа из Дворане мира у Минстеру


Синодално одељење Московске патријаршије за црквене односе са друштвом и медијима издало је 11. јануара 2023. саопштење у вези са уклањањем крста са Христовим распећем из Дворане мира у градској кући Минстера у Немачкој, преноси Патриархиа.ру


Дана 4. новембра 2022. године немачки лист Ди Велт известио је да је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок приморала градске власти Минстера да уклоне крст, који је ту био 482 године, из Дворане мира у историјској градској кући. То је урађено у оквиру припрема за разговоре између министара спољних послова земаља Групе седам (Г7).

Саопштено је и да ово није први пут да се хришћански симболи уклањају са јавног простора на иницијативу политичара из немачке партије Бунд-90/Зелени. Конкретно, немачка државна министарка за културу и медије Клаудија Рот („зелени“) предложила је уклањање библијских натписа из берлинске градске палате, која се налази у центру немачке престонице, и њихову замену другим текстовима, „космополитским“.

Синодално одељење истиче да политика власти низа европских земаља, усмерена на уништавање сећања на хришћанско наслеђе у јавном простору, игнорише права верника и није заснована на народној вољи. Презрив однос према хришћанским коренима води поткопавању идентитета Европљана, губитку њиховог схватања морала који се вековима формирао на основу вере у Христа“, наводи се у саопштењу.

„У европској либералној штампи је уобичајено да се Предстојатеља Руске православне цркве окривљује за његова поновљена сведочења да намерно уништавање хришћанске културе у Европи угрожава не само будућност континента, већ и мир међу народима који су уједињени заједничким хришћанским наслеђем вековима. Али последње вести из Немачке само потврђују исправност оцене тог стања од стране Предстојатеља Руске Цркве. Директна последица одстрањивања хришћанских симбола из јавног живота Европљана јесте непосредна замена хришћанског наслеђа Европе његовом потпуном супротношћу. Тако, званична статистика показује, на пример, пораст присталица сатанизма у Немачкој, где је њихов број порастао 16 пута за шест година и износио 100.000 људи“, наводи се у документу.

У саопштењу се такође изражава солидарност са оним становницима Европе који се противе уништавању њиховог историјског сећања. „Мир и добросуседство на заједничком европском простору могући су само на заједничким хришћанским основама“, наводи се у саопштењу.


Превод с руског


Извор: Рravoslavie.ru