Type Here to Get Search Results !

Румунија: 2023. године Црква ће се посебно фокусирати на старије људе


Патријарх румунски Данило: Друштвена зрелост једног друштва може се мерити, између осталог, по томе како се поступа према старијима


Румунска православна црква је 2023. годину прогласила годином старих. Друштвена зрелост друштва, али и укорењеност хришћанства у њему, могу се мерити по томе како се поступа према старима, деци и сиромашнима, наглашава румунски православни патријарх Данило (Цоботеа. Према речима Патријарха, позивајући се на одговарајућу одлуку Светог синода, Румунска православна црква ове године жели да пастирски и друштвени фокус стави на старије.

Библија доследно сведочи о поштовању старијег нараштаја. На старије људе се не гледа као на терет, већ као на извор мудрости и љубави. Они такође имају важан задатак у образовању и изградњи будућих нараштаја.

Из ове перспективе, Црква је веома забринута због актуелних друштвених кретања, објаснио је патријарх Данило. Он је осудио занемаривање старијих људи и уочену равнодушност према њима. Многи старији људи живе у усамљености и напуштености, осећају се бескорисно и у очају.

Црква има задатак да развија нове и савремене пастирске концепте за старије и да истовремено подиже свест у Цркви и друштву међу млађим светом да не искључује старије људе. Млади и стари су потребни једни другима, дословно је рекао Патријарх. У Цркви старији нараштај игра важну улогу у преношењу хришћанских вредности.

Патријарх је напоменуо и да Румунска православна црква тренутно располаже са 21 дневним центром, 54 резиденцијалне установе и 52 службе за негу у мобилним кућама на нивоу Патријаршије. Пастирство и социјална/материјална помоћ иду руку под руку, каже патријарх Данило.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at