Type Here to Get Search Results !

Саучешће Патријарха Кирила поводом смрти Папе Бенедикта XVI

Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил упутио је поруку Папи Фрањи у којој изражава саучешће поводом смрти Папе Бенедикта XVI. Текст поруке дат је у наставку у целости.


Његовој Светости, Најсветијем Франциску, римском Папи

Ваша Светости,

Са тугом сам примио вест о смрти Вашег претходника Папе у мировини Бенедикта XVI.

Дугогодишњи живот Његове Светости обележио је читаву епоху у историји Римокатоличке Цркве, коју је предводио у тешком историјском периоду, повезаном са многим спољним и унутрашњим изазовима.

Безусловни ауторитет Бенедикта XVI као изванредног теолога омогућио му је да пружи значајан допринос развоју међухришћанске сарадње, сведочењу Христа пред секуларизованим светом и одбрани традиционалних моралних вредности.

Имајући прилику да се више пута лично сретнем са почившим Папом током његове службе на престолу Рима, имао сам прилику да посведочим његову дубоку љубав према источном хришћанству, а нарочито искрено поштовање традиције руског Православља. Током понтификата Бенедикта XVI односи између Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве значајно су се развили у духу братске сарадње и жеље за интеракцијом на путу превазилажења понекад болног наслеђа прошлости.

У име Руске Православне Цркве изражавам саучешће Вама и пастви Римокатоличке Цркве поводом вашег губитка. Нека Свемилостиви Господ подари вечан спомен почившем Понтифику, који је на дан свог избора себе назвао смерним радником Његовог винограда.


Уз изразе дубоког саучешћа,

+КИРИЛ,

Патријарх московски и целе Русије


Извор: Мospat.ru