Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Све што нам Бог чини треба да прихватимо вером


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 2. фербруара 2023. године, када се Црква молитвено сећа Светог Евтимија Великог, свету архијерејску Литургију у манастиру Јошаница код Јагодине.


Звучни запис беседе


Саслуживали су архимандрит Методије, игуман манастира Прохора Пчињског, отац Влајко Грабеж из Ниша, протојереј Дејан Денковић из Куманова, отац Доситеј Миљков из манастира Гргетег, јерођакон Јаков Атанасиу из Куманова, Македнонска Православна Црква-охридска архиепископија, и протођакон Иван Гашић. Свету архијерејску Литургију увеличало је и учешће монаштва из манастира Светог Првомученика Стефана код Врања и Гргетег са Фрушке Горе, као и Београдског мушког хора, под вођством ђакона Владимира Руменића.

– Све што нам Бог чини треба да прихватимо вером. Зато је и човек биће вере. Човек који је увек тежи за вечношћу, онај који темељи живот свој на вери у Христа, он напросто гради свој посебан поглед на свет, на живот, на творевину, на човека, на све оно што се види и не види. Вера нам помаже да видимо много више него што можемо видети нашим телесним очима. Да би видели више од телесних очију, морамо духовно да погледамо, да отворимо те духовне очи, јер оне виде оно што не може људско око да види. То можемо сагледати само духовном очима. Само из вере у Христову реч, која није напросто нека идеологија него је позив на живот у Христу.


Извор: Епархија шумадијска