Type Here to Get Search Results !

Папа у Јужном Судану


Папу примио председник Салва Кир на почетку  тродневног боравка у Џуби - На програму је био и састанак са Кировим политичким ривалом Макаром - Папа кренуо на "Екуменско поклоништво мира" заједно са великодостојницима Англиканске и Шкотске цркве.


Папа Фрања је започео посету Јужном Судану у петак 3. фебруара 2023. поподне. По слетању у престоницу Џубу, поглавара Римокатоличке цркве је примио председник Салва Кир. На дневном реду у председничкој палати био је и састанак са Кировим политичким ривалом, потпредседником Риеком Макаром. На почетку другог дела Фрањиног путовања у Африку, које ће трајати до недеље, папа је требало да први пут говори у петак увече на састанку са представницима владе, цивилног друштва и дипломатије. Папа је од уторка већ посетио Демократску Републику Конго.

Авион у којем је била папина путничка делегација слетео је на међународни аеродром Џуба око 13:45 по средњоевропском времену (14:45 по локалном времену) из главног града Конга Киншасе. Тамо су папу Фрању у авиону дочекали поглавар Светске англиканске заједнице, кентерберијски надбискуп Јустин Велби и модератор Генералне скупштине Презвитеријанске цркве Шкотске Јаин Гриншилдс.

Тројица црквених великодостојника заједно посећују најмлађу земљу на свету, која годинама страда од сукоба, глади и еколошких катастрофа, у експлицитном називу „Екуменско поклоништво мира“ до недеље. У земљи која је до 1955. године припадала Британској империји, желе да проповедају мир и моле се за превазилажење мржње и насиља.

Централне програмске тачке у Џуби у суботу укључују екуменско молитвено бдење за мир и сусрете са људима који су расељени због сукоба у земљи. Поред тога, примас Велби ће у суботу служити службу у локалној англиканској катедрали Свих Светих. Папа Фрања ће у недељу служити велику мису у парку маузолеја Џона Гаранга.

Као и у Киншаси, десетине хиљада људи у петак су се низале на улицама Џубе и бодриле папу на путу од аеродрома до председничке палате.

У хришћанском Јужном Судану Римокатоличка црква је важан посредник. Годинама покушава – заједно са Англиканском и Презвитеријанском црквом – да успоставља дијалог између сукобљених страна. Католичка лаичка заједница Сант'Еђидио има суштинску улогу у овим дипломатским напорима.

Папа Фрања и примас Велби су 2019. позвали двојицу ривала Кира и Махара на такозване дане размишљања у Ватикану. У иницијативу је био укључен и тадашњи модератор шкотских презвитеријанаца Џон Чалмерс. У спектакуларном гесту на крају састанка, папа је клекнуо пред политичарима. Пољубио им је ноге и замолио их да склопе мир за свој народ.

Након деценија сукоба Јужни Судан је стекао независност од муслиманског Судана 2011. године. Убрзо је ескалирала борба за власт између првог председника земље Салве Кира и његовог бившег заменика и изазивача Риека Махара. Грађански рат је избио 2013. Иако се сматра да је ово окончано до 2018. године, насиље се дешава и данас.


Превод с немачког,

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at