Type Here to Get Search Results !

„Црква у невољи“ објавила нови извештај о прогону хришћана


Папска агенција за помоћ документована у извештају "Прогоњени и заборављени?"-  Догађања у 22 земље у периоду од 2020. до 2022. - Џихадизам и национализам главни мотиви за прогон хришћана.


Минхен, 22. фебруар 2023. - Папска хуманитарна организација „Помоћ Цркви у невољи“ објавила је нови извештај о прогону хришћана "Прогоњени и заборављен?" којим документује развој догађања у 22 земље за период од 2020. до 2022. године. Џихадизам и национализам су стога главни мотиви за све већи прогон хришћана у многим земљама широм света.

Према извештају, угњетавање хришћана је порасло у 75 одсто земаља обухваћених истраживањем током извештајног периода. У Африци се шири џихадизам, посебно у државама Сахарске области. У Азији су ауторитарни режими појачали репресију. Северна Кореја је тамо већ дуже време на челу прогона, али хришћани у Кини такође  подлежу све већем државном надзору. Све јачи етно-религијски национализам је посебна брига у овом делу света. У Индији и Шри Ланки, на пример, хиндуистичке и будистичке националистичке групе имају велики утицај.

Према извештају, многи припадници хришћанске популације и даље емигрирају са Блиског истока. Разлози су економске тешкоће и последице сиријског рата. У Сирији је број хришћана пао са десет одсто становништва непосредно пре почетка рата на мање од два одсто данас. У Ираку се број хришћана преполовио од 2014. године, „иако је учињен мали напредак у признавању права хришћанске мањине“.

Флоријан Рипка, генерални директор „Цркве у невољи – Немачка“, рекао је: Извештај „пружа сведочанства из прве руке, посебно од пројектних партнера „Цркве у невољи“, као и јавно доступних извора“. Ови примери су доказали да се прогон хришћана дешава сваког дана, у неким деловима света у све већем обиму. „Извештај жели да уздрма људе и подстакне солидарност. Истовремено, не заборављамо да и друге религијске групе значајно трпе од насиља и прогона. Посвећеност верској слободи широм света остаје наш заједнички задатак.“

(Извештај „Црква у невољи“ „Прогоњени и заборављени“: https://www.kirche-in-not.de/informieren/verfolgte-christen/bericht-verfolgt-und-vergessen/)


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Kathpress.at