Type Here to Get Search Results !

Стотине православне омладине из целе Европе на прослави Светског дана православне омладине у Варшави


Више од 300 православне омладине окупиће се у варшавској цркви Светог Јована Лествичника од 10. до 12. фебруара 2023. да прославе Светски дан православне омладине.


Савез православне омладине у Пољској, у сарадњи са Супрасалским манастиром, Светском савезом православне омладине, и по благослову Његовог Блаженства митрополита Саве, биће домаћин богослужења, дружења и дискусија на тему „Где су два или три сабрани у моје име, онде сам и ја међу њима” (Мт 18,20).

„Веома смо узбуђени што можемо да угостимо толики број православне омладине из целе Европе. У овим изазовним временима рата и раздора у друштву, па чак и у Цркви, окупљање 300 младих из толиког броја Цркава је разлог за радост и славље“, рекао је протођакон Јосиф Матусиак. „Светски дан православне омладине обележава се поводом празника Сретења Господњег у храму (2/15. фебруара) од раних 1990-их, али ово је први пут после много година да  ће се тако велика и разноврсна група окупити за прославу.”

Учесници овогодишње прославе биће из 15 земаља широм Европе и Северне Америке и представљаће 12 аутокефалних и аутономних Цркава. Програм ће почети у петак увече логорском ватром и културним програмом, чиме ће се обележити разноликост православне културе, а у програму учествује и хор из Грузије.

У суботу ће млади учествовати у активностима које имају за циљ да се интегришу и изграде међусобне везе. Поподне ће  сесију отворених питања и одговора одржати панел свештенства из Пољске, Немачке и Сједињених Држава, након чега ће уследити дискусије у малим групама и вечерње. У недељу ће учесници отићи у варшавску цркву Свете Софија на Литургију.

Савез православне омладине у Пољској је званично удружење младих Православне цркве у Пољској, док је Светски савез православне омладине удружење које настоји да умрежи младе из целог света кроз омладинске фестивале, поклоњења  и курсеве за обуку лидера. Основан је у лето 2022. након успеха Супрасала 2022: Светског сабора православне омладине који је одржан у манастиру Благовештење у Супрасалу, Пољска.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthodoxtimes.com