Type Here to Get Search Results !

Епископ Пахомије служио парастос невиним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године


Поводом обележавања годишњице од НАТО агресије, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је парастос жртвама НАТО агресије у Владичином Хану код споменика жртвама НАТО агресије, уз саслужење свештенства Владичиног Хана.


Након парастоса одата је почаст и извршено је полагање венаца од стране потпредседника Општине Владичин Хан, господина Владимира Костића, представника општинских структура, затим представника градских институција, борачких и страначких организација, припадника војске и полиције и других.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је парастос невино пострадалима у НАТО агресији, уз саслужење сурдуличког свештенства, на Масуричком гробљу где је сахрањен највећи број жртава пострадалих у приликом бомбардовања најстарије болнице на Балкану за лечење плућне болести - Санаторијума  у Сурдулици. Страдало је 32 лица, од којих су петнаесторо сахрањени на поменутом гробљу и управо тај највећи број жртава су избеглице из Српске Крајине, који су у току НАТО агресије били смештени у објектима болнице и старачког дома.

Након парастоса одата је почаст и извршено је полагање венаца и цвећа од стране заменика председнице Милоша Радоичића, представника општинских структура, затим представника градских институција, борачких и страначких организација, припадника војске и полиције и других.

На платоу испред Споменика погинулима у оружаним акцијама и НАТО агресији од 1990. до 2003. године у Врању, одржан је комеморативни скуп.

На платоу испред Споменика погинулима у оружаним акциjама и НАТО агресиjи од 1990 – 2003. године, обележена jе годишњица бомбардовања Савезне Републике Jугославиjе. Након државне химне “Боже правде”, помен погинулима служило је свештенство Епархије врањске. О незапамћеном злочину НАТО алиjансе на нашу земљу говорио jе градоначелник др Слободан Миленковић. У програму су наступили хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и ученица Гимназије Леонора Ристић.

Помен душама страдалих служио је архимандрит Методије (Марковић), игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског, уз саслужење протојереја-ставрофора Љубише Гачића и протођакона Мицка Мицковића.

Помену су присуствовали градоначелник Града Врања, господин др Слободан Миленковић, припадници Војске Србије, полиције, представници градских структура, институција, чланови удружења, чланови породица страдалих и други.

Венце и цвеће на споменик положили су делегациjе Града Врања, Воjске Србиjе, градске општине Врањска Бања, Полициjске управе, БИА, чланови породица погинулих, представници удружења и школа. Током агресиjе, места на териториjи Пчињског округа бомбардована су 48 дана, при чему jе ракетирано 78 циљева са 1.119 проjектила, од коjих су страдала 62 лица. Рањено jе 207 људи и оштећено 4.500 стамбених обjеката.


Извор: Епархија врањска