Type Here to Get Search Results !

25 година од обретења моштију Свете Матроне Московске


Света Матрона Московска, позната као „8. стуб Русије“, данас је једна од најомиљенијих светитељки у православном свету, а 8. марта  је у московском Покровском манастиру молитвено прослављен празник обретења њених моштију.


Ове године се навршава 25 година од великог догађаја када су њене мошти 1998. године пренете са првобитног почивалишта на Даниловском гробљу у манастир. Празник обретења установио је Свети синод Руске православне цркве 2013. године.

На празник је ове године началствовао Његово Високопреосвештенство митрополит каширски Теогност, председник Синодског одељења за манастире и монаштво, служењем Литургије пређеосвећених дарова у манастирском храму Васкрсења Христовог.

Служба је емитована на великим екранима постављеним на манастирском тргу како би је могли пратити на хиљада верника који су дошли да се поклоне Светој Матрони.

На крају Литургије митрополит Теогност је целивао мошто и прочитао молитву пред моштима свете Матроне. За све поклонике током дана организована је свечана трпеза, ручак, слућен је чај са манастирским пецивима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com