Type Here to Get Search Results !

Епископ Лукијан присуствовао промоцији књиге митрополита Илариона (Алфејева)


У четвртак, 16. марта 2023. године на Римокатоличком Универзитету Пазмањ Петер у Будимпешти одржана је промоција мађарског превода књиге Митрополита Илариона (Алфејев) „Исус Христос – биографија“. О књизи су говорили викарни бискуп Левенте Балаж Мартоши ректор Универзитета Геза Куминец као и сам аутор Митрополит Иларион који је публици представио мотиве и позадину настанка саме књиге као и њен садржај.


Промоцији књиге присуствовали су кардинал Петер Ерде, епископ будимски г. Лукијан, заменик премијера Мађарске г. Жолт Шемјен, апостолски нунције надбискуп Михаел В. Банах, државни секретар Миклош Шолтес и бројни други представници хришћанских цркава и јавног и културног живота у Будимпешти.

На самом крају промоције, присутнима се обратио и заменик премијера г. Шемјен који је нагласио значајну улогу Митрополита Илариона у области хришћанске науке али и уметности и дипломатије. Делујући у свим овим областима, митрополит Иларион је допринео савременој евангелизацији.

Заменик премијера је посебно поздравио Епископа Лукијана и навео као пример историјску улогу Српске православне цркве у процесу нормализације односа Србије и Мађарске а који су у наше време достигли врхунац и историјски максимум. Ово је према речима г. Шемјена изузетан пример у данашњим турбулентним геополитичким приликама у свету. Он је нагласио да је хришћанска црква, као и њени високи представници,у служби проповедања Јеванђеља, мира и љубави што управо и чине архијереји попут Митрополита Илариона и Епископа Лукијана који на најбољи могући начин представљају својуправославну веру, свој народ и своју државу у Мађарској.


Извор: Епархија будимска