Type Here to Get Search Results !

Епископ Силуан у посети Бризбејну


У суботу 25. марта 2023., Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г.  Силуан допутовао је у канонску посету Бризбејну. Истог дана у вечерњим часовима,  Епископ је молитвено присуствовао Бденију у храму Светог Николе у Вулангаби, Бризбејн. На крају Бденија, Епископ се обратио присутнима беседом говорећи на тему 'Лестивице', аскетског дела Преподобног Јована Лествичника, као слике Хришћанског кретања на путу спасења.  


Сутрадан, 26. марта, у недељу четврту Часног поста, Епископ Силуан је началствовао Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење свештенства и свештенођаконства у храму Светог Николе у Вајколу, Бризбејн. На литургији су прислуживали ипођакони и чтеци Бризбејнско-велингтонског намесништва уз молитвено присуство великог броја верног народа. После заамвоне молитве, Епископ је благословио славске дарове принесене у славу Божију и част Светог Николаја Српског, а за здравље и спасење деце Црквене школе и фолклора при Црквеној општини Светог Николе у Вајколу који су овом приликом прославили своју славу и небеског заштитника Светог Николаја Велимировића. На крају Свете Литургије Епископ се обратио верном народу архипастирском беседом, говорећи о кризи вере у савременом друштву, о потреби да се молимо Богу да нам дометне вере, да се трудимо да живимо благодатним светотајинским и световрлинским животом Цркве, да би се одржали на путу Христовом. 

После Литургије прешло се у Црквену салу на трпезу љубави коју су припремиле сестре КСС. Том приликом, уприличен је пригодни програм у коме су деца имала прилику да прикажу своја знања стечена у Црвеној школи. Подељене су и награде, а на крају се свима бираним речима обратио старешина храма Светог Николе, Високопречасни протојереј Станиша Остојић. 

На крају овог богоугодног сабрања, Епископ Силуан се изнова обратио,  захваливши се посебно дечици, педагозима и родитељима на труду и жртви, говорећи о значају православног васпитања деце и очувању породице као мале цркве и благословеног језгра друштва.  

Истог дана, у вечерњим часовима, Епископ Силуан је молитвено присуствовао Великопосном вечерњу у храму Светог Николе у Вулангаби, Бризбејну.


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска