Type Here to Get Search Results !

Молитвени испраћај у вечност схимонахиње Дарије, игуманије манастира Светог Василија Острошког на Рожњу


На празник Светог Бенедикта Нурсијског, 27. марта 2023. године, у манастиру Светог Василија Острошког на Рожњу, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је опело новопредстављеној схимонахињи ове свештене обитељи, Дарији.

„Наша монахиња Дарија је храбро носила свој крст који је јој одредио наш Господ, а њен крст није био ни мало лак, али је она спознала тајну Крста, схватила је да кроз страдања која је прошла у овом кратковременом животу је у ствари задобијала Царство Небеско. Посматрајући све кроз веру, веровала је светитељима и њиховим житијима где су они  говорили да све муке у овом животу су ништа наспрам оне  радости, мира и лепоте која нас очекује у Царству Небеском. Зато јој нису била тешка та страдања, јер је била укрепљивана силом Божијом и својом вером у Христа и у Царство Небеско. И ево на њој су се испуниле речи апостола Павла, она је своју трку истрчала и дошла је до циља, који је истовремено и место вечног покоја. Сада се молимо, надамо и дубоко верујемо да она заиста већ убира плодове овога свога труда, али пре свега преобилне милости, љубави Господа Бога, Оца човекољубивог из приче о блудном сину који стално стоји на вратима Раја и гледа у правцу нас људи раширених руку. Његово наручје је увек отворено, али је потребно да и ми као блудни син се тргнемо када сагледамо нашу ништавност и ништавност овог пролазног света, да будемо спремни и да кажемо: „0че, сагреших небу и теби, прими ме као најмањег између слугу својих“. Угледајмо се на нашу сестру у Христу монахињу Дарију, на њен пут и њено трпљење, а ово њено уснуће дубоким сном је до Другог доласка Господњег, до васкрсења мртвих, када верујемо да ће она заједно са оним мудрим девојкама чути глас Господњи: „Уђи у радост господара свог!“

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство из Архиепископије београдско-карловачке, Митрополије дабробосанске, Епархија жичке, зворничко-тузланске, ваљевске и шабачке, уз молитвено учешће многобројног народа који се сабрао са свих крајева да се помоли за упокојење новопредстављене слушкиње Божије, схимонахиње Дарије.


‍Извор: Епархија шабачка