Type Here to Get Search Results !

Расколници користили сузавац приликом заузимања последње православне цркве у Ивано-Франковску

 

Ивано-Франковск је први који је „очишћен“ од Украјинске православне цркве, радосно је написао губернатор области Русла Мартсинкив након што су насилни расколници сузавцем упалили у Саборну цркву Рођења Христовог и свештеника стрпали у болницу.


Саборна црква је већ била незаконито пререгистрована на неблагодасте расколнике, који су јуче извршили насилно физичко преузимање и почели да служе у цркви. Губернатор је ратоборно назвао УПЦ „Московском патријаршијом“ и оптужио вернике да покушавају да заузму своју сопствену цркву.

Расколнички националисти су унапред најавили заплену, па чак и направили Телеграм канал посебно посвећен преузимању, где су позивали на насиље над православним верницима.

Неколико стотина агресивних националиста појавило се ујутру 28. марта 2023.код цркве, док су и верници изашли у одбрану своје цркве. Православни хришћани су певали молитве, док су расколници узвикивали љутите пароле. Ивано-Франковска епархија је емитовала директан пренос немилог догађаја:

Приликом упада у цркву, јуришници су чак попрскали сузавац на вернике који су се мирно молили.

На крају су јуришници развалили бочна врата и ушли у цркву. Затим су изнутра отворили главна врата и гурнули вернике низ степенице. „Све се догодило уз потпуну неактивност представника органа реда“, пише Савез православних новинара.

Приликом преузимања православни старешина цркве протојереј Василиј Ромањук попрскан је по лицу сузавцем, након чега је изгубио свест и пао, те је морао да буде одведен у болницу. Свештенство расколничке ПЦУ и Унијатске украјинске гркокатоличке цркве тада су се заједно помолили у олтару.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com