Type Here to Get Search Results !

Сиријски православни патријарх Јефрем II посетио Бразил


Са око 300.000 сиријских православних хришћана, у Бразилу их има знатно више него на целом Блиском истоку, области порекла Сиријске православне цркве.


Сиријски православни (дохалкидонски) патријарх Мор Јефрем II недавно је посетио Бразил. Путовање од 24. до 28. марта 2023. је, с једне стране, била пастирска посета многобројним сиријским православним црквеним заједницама у земљи, а, са друге, Патријарх је одржао и низ политичких разговора. На пример, Јефрем се састао са бразилским потпредседником Гералдом Алкмином и министром спољних послова Мауром Вијеиром, између осталих, и покушао да објасни сложену политичку ситуацију у Сирији и положај његове помесне Цркве.

Патријарха је у посети пратио архиепископ Мор Титос Паулос Георг Хана, сиријски православни (дохалкидонски) епископ за Бразил. Према проценама, Сиријска православна црква у Бразилу има око 300.000 верника. Има више од 20 парохија, манастир и Богословију. Патријарх Јефрем је обишао многе парохије и црквене друштвене центре водећи дијалог са свештенством и народом. На свечаном богослужењу у сиријској православној катедрали у Бразилији рукоположио је деветорицу мушкараца за свештенике.

Патријархова посета Бразилу наглашава стање у дијаспори ове Цркве. Само мањина од до шест милиона верника у Сиријској православној цркви сада живи у региону порекла те Цркве на Блиском истоку. Огромна већина је расута широм света, пре свега у Европи и Америци.

Сиријска православна црква тврди да данас има између 5,5 и 6 милиона верника. Четири милиона њих живи само у Индији. Они припадају Сиријској православној цркви Маланкара у јужној Индији. Ово је црква са аутономним статусом, али под јурисдикцијом сиријског православног патријарха Антиохије.

300.000 сиријских православних хришћана живи у Бразилу, њих више од 300.000 у Европи, 50.000 у САД, 20.000 у Канади. Највише 250.000 и даље живи на Блиском истоку, области порекла Цркве: 150.000 у Сирији, док су остали расути по Турској, Либану, Ираку, Израелу и Палестини, као и у Египту.

Године 2014. Црква је забележила значајан раст: 20 година раније, између 850.000 и 900.000 католичких хришћана у Гватемали је колективно напустило Римокатоличку цркву, а 2012. године су се пријавили за придруживање Сиријској православној цркви; овај захтев је коначно одобрен 2014. године.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at