Type Here to Get Search Results !

Прогон УПЦ је прогон свеукупне Цркве — каже архијереј Јерусалимске патријаршије


Прогон Украјинске православне цркве је прогон свеукупне Цркве и сада мора да престане, каже један јерарх Јерусалимске патријаршије.


Његово Високопреосвештенство архиепископ севастијски Теодосије из Јерусалимске патријаршије одржао је састанак са црквеном делегацијом у Јерусалиму, преноси Глас Јерусалимске православне цркве, током којег је рекао: „Дубоко осуђујемо систематски прогон Украјинске православне цркве који организују кијевске власти, које, као што знамо, спроводе западне програме непријатељске према свој Православној цркви. Они су у супротности са њеним вредностима и мисијом, угрожавају само њено присуство.

„Ми доживљавамо прогон Украјинске православне цркве као прогон свеукупне Цркве“, наставио је он.

„Са наше стране, захтевамо хитне акције од целе православне заједнице како би се зауставили ови тешки прогони“, поручио је Архиепископ.

Похвалио је и предстојатеља УПЦ:

Његово Блаженство митрополит Онуфрије је свети човек Божји који нас је више пута посећивао у Јерусалиму. Одликује га посебна смиреност, духовност и мудрост. Тим начелима се руководи и сада, у најмрачнијим временима и у најтежим околностима које су се данас развиле у историјским манастирима Украјинске православне цркве. Подржавамо све духовнике који су се изјаснили о потреби заустављања прогона УПЦ.

Архијереј се нада да ће се такве изјаве показати као средство за одвраћање кијевских власти „које се непријатељски понашају према Украјинској православној цркви, подстрекујући анимозност према њој, по упутствима својих господара“.

Архиепископ Теодосије је такође потврдио, као што је то чинио много пута, да Јерусалимска патријаршија признаје само канонску УПЦ под митрополитом Онуфријем.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com