Type Here to Get Search Results !

Митрополит китирски Серафим: Грчки Свети синод мора осудити прогон монаха из Кијевопечерске лавре лавре


Свети синод Грчке цркве и свих помесних православних Цркава мора да заузме став против прогона Украјинске православне цркве и Кијевопечерске лавре, каже Његово Високопреосвештенство митрополит Грчке цркве Серафим. Он је један од ретких грчких јархијереја који се гласно залаже против признања украјинских расколника.


У својој новој изјави, објављеној на званичном сајту његове Митрополије, он подсећа и на сопствено поклоничко путовање у Кијев пре скоро две деценије.

„Непосредно после трагедије железничке несреће у Темпеу, долази „још један тужан догађај духовног квалитета и значаја — најављени свирепи и беспоштедни прогон 200 монаха и искушеника чувене Кијевске лавре, по налогу државних органа Украјине“.

Док траје рат, митрополита Онуфрија и „мученички народ Украјине“ такође прогони „мач“ украјинске државне власти, пише он и присећа се како је имао благослов да посети Кијев пре 17 година и поклони се моштима у Лаври. „Веома дирљиво и незаборавно поклоњење у светој и мистичној атмосфери“, пише он. „Свете мошти … су одисале мирисом светости. Незаборавни тренуци свештеног сазерцавања и духовне размене.”

Истиче и како су ову светињу обновили сами монаси. Међутим, држава насилно протерује те благочестиве  монахе, пише он - ситуација која је разлог за жалост.

„Изражавам своју жарку жељу и наду да ће наш Свети синод Цркве Грчке, као и остале помесне аутокефалне аравославне Цркве, заузети одговарајући став и да ће оштро негодовати  на овај антидуховни чин на штету н душа верних и оданих Цркви“.

А да би дао „јасну и недвосмислену слику страшне и ужасне драме православног хришћанског народа канонске Украјинске православне цркве“, Његово Високопреосвештенство затим цитира три текста: позив Светог синода УПЦ да верни чувају Лавру, писма патријарха московског Кирила верским предстојатељима, и апел верника села Јурковци, где је њихов свештеник бестидно вучен по цркви, а што се види на снимку.

Центар за патристичке студије у Марусију у Грчкој такође је издао саопштење протеста против изгона монаха из Лавре.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com