Type Here to Get Search Results !

Бивши министар спољних послова Синг: Зауставити насиље над хришћанима у Индији!


Бивши високи политичари и функционњери шаљу отворено писмо премијеру Модију


Бивши високи политичари и функционери у Индији објавили су отворено писмо у којем позивају премијера Нарендру Модија да оконча рсве веће насиље над хришћанима у земљи. Ово саопштавају прес служба „AsiaNews“ и новински портал „AsiaNews“ (среда). Потписници, међу којима су бивши министар спољних послова Сујата Синг и бивши заменик гувернера Делхија Наџиб Јунг, у писму шефу владе упозоравају да ће ћутање само довести до још већег насиља. Моди је члан хиндуистичке националистичке Индијске народне партије. Откако је дошао на власт 2014. године, мржња и насиље екстремистичких хиндуиста против верских мањина муслимана и хришћана у Индији значајно су порасли.

Хришћани су лажно оптужени за присилно преобраћење, каже се у отвореном писму. Ово служи као изговор за вербално, физичко и психичко насиље. „Цркве и домови племенских и далитских хришћана су разорени, гробља оскрвнављена, просветне и здравствене установе нападнуте, а молитвени састанци терорисани. Као пример потписници наводе и случај језуите и католичког борца за људска права Стена Свамија, који је бачен у затвор због наводних терористичких активности и преминуо у јулу 2021. године.

Према информацијама, нови инцидент догодио се управо прошле недеље на Светском сајму књига у Њу Делхију. Тамо су хиндутванск екстремисти напали штанд на коме су се делиле бесплатне Библије.

Моди би требало да се изјасни против „ових нечувених дела“ и да обезбеди да „полиција и други функционери спрече да се такви инциденти понове“, наводе потписници отвореног писма. „Само једном речју врхунских политичара сви акти насиља се могу одмах зауставити“, наводи се у писму.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at