Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије у Дервенти позвао народ на молитву за Косово и Метохију


Епископ зворничко – тузлански г. Фотије служио је данас, 12. марта 2023. године, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, након чега је градоначелнику Дервенте Милораду Симићу уручио Орден светог краља Драгутина – преподобног Теоктиста.


Одликовање је градоначелнику додијељено за оданост Цркви, несебичну љубав, труд и жртву исказану активним учешћем у животу и раду цркве на подручју Дервенте.

Владика Фотије уручујући одликовање рекао је да је ријеч о највишем ордену Епархије зворничко- тузланске истакавши да је Црква увијек ту да благосиља, сабира и окупља, али никада да дијели људе.

- Благодарим оцима овдје на труду у обнови овог храма, на живописању храма који би требао да се заврши ове године, а надамо се и доласку патријарха на освештање. То смо договарали, а познато је да он потиче из ове околине и то треба да буде велики догађај за Дервенту. Овај храм је наша верификација и свједочанство да волимо Бога и све људе, да волимо наше светиње – рекао је владика Фотије.

Градоначелник Милорад Симић је рекао да је прије неколико година добио Орден Светога Саве понајвише због тога што је био на челу грађевинског одбора за градњу храма у Дервенти.

- Овај орден је за свеопшту корист радећи овај посао дуги низ година, људи то препознају. Мој задатак је поштовати и вољети људе без обзира на вјеру и нацију, а остати вјеран својој вјери. Тог сам васпитања и из такве сам куће потекао. И ако сам урадио нешто доброга, вјероватно је владика препознао ту моју добру вољу, и ако Бог да и послужи ме здравље да се ово одликовање оправда – рекао је Симић.

Владика је у бесједи окупљене вјернике позвао да се моле за страдало Косово и Метохију, гдје су људи у бројним искушењима.

- Они требају нашу помоћ и благослов. Ми имамо хуманитарну помоћ за Косово, али требају им и молитве, да знају да смо уз њих. И ми смо до јуче у Републици Српској били у сличној ситуацији. Морамо бити будни и свјесни, јесте да је рат прошао, али су искушења остала - поручио је владика.


Извор: Епархија зворничко-тузланска