Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Градиће се два православна храма у Пљеваљском крају


Друге недеље Великог Васкршњег поста, 12. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Пљеваљском насељу Гуке. Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Честитајући присутнима на учешћу у Божанској Литургији у архипастирској беседи Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Ми смо Богу блиски чак и онда када грешимо. То је посебно важно знати, да смо Богу блиски и онда када смо пали! И та блискост не долази од нас него је она од Бога, који никада не дозвољава дистанцу. Бог у својој љубави премошћује сваку дистанцу и зато смо ми Њему Његови!

– О томе смо данас читали из Светог Јеванђеља. Господ наш Христос рече да је Он тај Пастир Добри који брине о своме стаду. Он се према нама односи сходно вољи Оца Свога Небескога, и хоће да исти тај однос, који постоји између Њега и Оца, између Оца и Сина, постоји и међу свима нама, однос наш према Богу и Бога према нама.

– Ми Свето Јеванђеље најчешће ишчитавамо површно, не уживљавајући се у оно што читамо. И ту је узрок наших падова. Господ наш долази да нас опамети, поучи, поведе, и да страда за нас, али и да наше непријатеље скрши пред нама, грех и смрт да порази, и да нас учини јачима од греха, јачима од смрти.

– Неопходно је да се сви поново усредсредимо и да Господа нашега Христа загрлимо као брата свога, јер Он то и жели и зато је и дошао, да буде брат наш, и да се Њиме руководимо у овом животу, и да прихватимо то да будемо светлост свету и со земљи, позвао је Епископ Атанасије.

Овом приликом Преосвећени је у сали парохијског дома на Гукама потписао уговоре о поклону земљишта за изградњу православних храмова у пљеваљским селима Косаница и Обарде. Наиме, исказана је потреба и покренута иницијатива де се у ова два села изграде храмови за потребе мештана који ту живе али и свих других који долазе на своја породична огњишта. Добри људи су стога решили да поклоне део свог имања за ову намену. Славко Зиндовић је поклонио део имања у Обардама док су Радован, Ивица и Милован Остојић даровали део имања у Косаници. Потписујући уговоре о поклону са дародавцима Преосвећени Епископ Атанасије им је захвалио на овако лепом гесту, благословио њих и њихове породице и пожелео да се у што краћем року сви радујемо и Господу Богу узносимо молитве у новоподигнутим храмовима.

* * *

Дан раније, У оквиру својих радних активности и пастирских посета, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије обишао је у петак 10. марта 2023. године манастир Свете Тројице у Пљевљима, опширније ОВДЕ.


Извор: Епархија милешевска