Type Here to Get Search Results !

Сабрање свештенства архијерејских намесништава ваљевских

Свештенство Првог и Другог архијерејског намесништва ваљевског данас је приступило Светој тајни исповести након Литургије пређеосвећених дарова у манастиру Јовања. 


У молитвеном присуству Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, богослужењем је началствовао протојереј- ставрофор Драгомир Јовановић, уз саслуживање више свештенослужитеља и сјајно појање протонамесника Бранка Чолића и ђакона Владимира Ракића. У литургијској проповеди, протојереј – ставрофор Гојко Терзић, парох у Цветановцу, је подсетио на јеванђељске поуке о праштању (Мт 6, 14- 21), указавши да су те речи свештеницима упућене са посебним нагласком и упозорењем.

Ми никада не смемо сметнути са ума, при читању разрешне молитве, да опраштамо у име Божје. Господ опрашта, ако и ми опраштамо другима. Тај, за све важећи услов опраштања, за нас свештенике има нарочити додатак у односу на мирјане. Ми свештеници смо увек у обавези д гладног нахранимо, жедног напојимо и свакоме помогнемо оним у чему му је помоћ неопходна- беседио је протојереј- ставрофор Гојко Терзић.

Подсетивши браћу свештенике да је њихова обавеза да превасходно парохијане науче разумевању речи Христове, прота Терзић је рекао да својим примером и начином живота треба да показују како опраштају и са и без епитрахиља. Исповедајући већ научене вернике, нагласио је он, свештеници не смеју заборавити да Господ и њима и верницима опрашта. 

Нама (свештеницима) опроштај долази кроз наше парохијане, јер смо ми са њима у сталном контакту. И кад нисмо у непосредној комуникацији са парохијанима, долази кроз Литургију и друге Свете тајне, молитвословља и речи поуке. Дужност је наша да у сваком тренутку носимо одговорност за њихов начин живота- закључио је протојереј-ставрофор Гојко Терзић у обраћању браћи свештеницима.

По благослову Владике Исихија, Свету тајну исповести свештеника Првог и другог архијерејског намесништва ваљевског извршили су старешина манастира Лелић игуман Георгије и домаћин, архимандрит Михаило, старешина манастира Јовања. Сабрање је употпуњено братским састанком и трпезом љубави у манастирском конаку.


Извор: Епархија ваљевска