Type Here to Get Search Results !

Света Гора: Упокојио се у Господу румунски старац Јулијан

Упокојио се у Господу јеромонах Јулијан (Лазар), један од најомиљенијих отаца румунског Продромског скита на Светој Гори, 10. марта 2023. године.

Преподобни Јулијан, који је родом из Ботошана у североисточној Румунији и провео 46 година на Светој Гори, имао је 97 година кад је умро.

„Многи румунски монаси и други, као и мирјани који су долазили на Свету Гору, налазили су у о. Јулијану Продромуском духовног оца пуног љубави, која је потребна свакој души на путу ка Царству небеском“, пише новинска агенција Базилика Румунске патријаршије.

* * *

Јеромонах Јулијан је рођен 8. јануара 1926. године у месту Ворона, округ Ботошани. Године 1946. са 20 година преселио се у чувени манастир Сихастрија у Њамцу.

Године 1950. одслужио је обавезни војни рок. После 10 година молитве и послушања рукоположен је у јерођакона и јеромонаха 1956. године.

Године 1977, са 50 година живота, о. Јулијан се преселио на Свету Гору, где је остао до краја живота. Прво је провео 4 године у испосници Лаку, а затим се отишао у Продром 1981. године, где је постао отац исповедник.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com