Type Here to Get Search Results !

Украјинска православна црква мора напустити Кијевско-печерску лавру до краја марта

Прогон канонске Украјинске православне цркве под Његовим Блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем од стране украјинске државе наставља се пуном паром.


Према писму украјинског Министарства културе и Националног резервата Кијевско-печерске лавре, УПЦ има рок до 29. марта да у потпуности напусти сав комплекс Успенске Кијевско-печерске лавре, највеће светиње у целој Украјини, где  су се верници и монаштво УПЦ молили и подвизавали 1.000 година.

Украјинска влада је од Совјетског Савеза наследила власништво над Кијевско-печерском лавром, а „Национални резерват“, како га држава назива, подељен је на Горњу и Доњу лавру. Црква је већ била избачена из Горње лавре, која обухвата Светоуспенски сабор и трапезни храм светих Антонија и Теодосија, крајем прошле године.

Православна црква је у новогодишњој ноћи одржала последњу службу у Горњој лаври. Упркос прогону, верни народ Кијева је пројавио чврсту веру, радосно певајући „Христос воскресе!” на тој последњој служби.

Братство је молило државу да обустави прогон манастира и УПЦ, али безуспешно.

Од протеривања Православља из Горње лавре, држава је више пута дозвољавала расколницима „Православне цркве Украјине“, творевине Цариградске патријаршије заједно са украјинском владом и владом САД, да служе у црквама Горње лавре, што канонска Црква сматра националном срамотом. Цркве су такође коришћене за концерте, па и за певање песама о убијању Руса и уметничке представе.

А сада је Црква обавештена да има рок до 29. марта да потпуно напусти Лавру. Доња лавра, којој је УПЦ још увек имала приступ, ризница је молитвених пећина, монашких келија и Кијевске богословије и духовне академије.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com