Type Here to Get Search Results !

Одржано донаторско вече гусала за обнову цркве Светог Луке у Витомирици: сакупљено 12.500 евра


На Васкршњи уторак, 18. априла 2023. године, Друштво за његовање традиционалног српског пјевања уз гусле ,,Свети Сава“ из Подгорице, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, организовало је донаторско вече “Онамо, ‘намо”, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици за обнову цркве Светог апостола и јеванђелисте Луке у Витомирици код Пећи.

Ово вече је благословио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, који се на самом почетку обратио сабранима.

Он се у уводном дијелу свог обраћања осврнуо на жртву црногорске војске која је дала животе за свету земљу Косова и Метохије, истичући притом цркву Светог апостола и Јеванђелиста Луке у Витомирници, као једну од најљепших цркава подигнутих за душе изгинулих јунака, али и за напредак цијеле црногорске војске и њиховога потомства:

,,Један од највећих ратних успјеха црногорске војске било је ослобађање Косова и Метохије 1912. године. У том епском и славном походу, погинуло је доста наших јунака не жалећи своје главе и своје животе, проливајући своју крв на Свету српску земљу. Испуњен је завјет, вјековни завјет два српска краља, Краља Николе Петровића и краља Петра Карађорђевића који су са својим војскама ослободили Косово и Метохију. Једна од најљепших цркава подигнутих за душе изгинулих јунака, али и за напредак цијеле црногорске војске и њиховога потомства, јесте црква Светог Апостола и Јеванђелиста Луке у Витомирици”.

,,Црква Светог апостола Луке у Витомирици личи на Лазарицу, не случајно. Јер се и на такав начин овај цјелокупни подвиг везивао и за име Светог кнеза Лазара који нас је увео у завјет Косова и Метохије”, бесједио је Владика Јоаникије.

Високопреосвећени Митрополит је у даљем обраћању акцентовао свједочанство живота и жртве Момирке Вукмировић, која се по његовим ријечима самим животом претворила у свијећу која свијетли и буди наду на повратак не само у Витомирицу него на наш укупни повратак Косову и Метохији:

,,Данас село Витомирица, са српском црквом Светога Луке, са српским гробљем изгледа јако потресно, али, тамо гори свијећа коју пали наша сестра Момирка Вукмировић свакодневно. Заправо она се претворила у ту свијећу која свијетли и томе селу и буди наду у повратак не само у Витомирицу него на наш укупни повратак Косову и Метохији”, казао је Владика.

,,Вечерас смо се овдје сабрали да чујемо косовску ријеч и косовску пјесму уз струне гусала и да дамо свој прилог за обнову те завјетне цркве кроз чију ћемо се обнову, ако Бог да, и ми обновити, нека тако буде! Амин Боже! Христос Васкрсе!”, поручио је на крају Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Уз струне гусала пјевали су народни гуслари: Максим Војводић, Жељко Вукчевић, Милан Марковић, Секуле Церовић, Рајо Војиновић, Лука Зечевић, Ранко Бојић и Дамјан Војводић, док су у културно-умјетничком програму учествовали: етно група ,,Пече“, епски пјесник Славко Перошевић, етно појци Бојана Радовић и Маша Војводић, као и рецитатори Милош Богдановић и Борис Влаховић.

Модератори програма били су Миљан Живковић и Теодора Вујачић.

Током ове донаторске вечери сакупљено је 12.500 евра за обнову ове метохијске светиње.


Извор: Митрополија црногорско-приморска