Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Господ нас чува, закриљује, води и руководи


Трећи дан Васкрса, на Васкрсни уторак, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице у Краљеву.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј-ставрофор Јован Ђорем, старешина Храма Свете Тројице протојереј Мирољуб Попадић, протојереј Мирослав Андрић, протојереј Радован Парезановић, протојереј Владимир Јовановић, протојереј Милутин Балтић, протојереј Иван Радовановић, протојереј Радоје Сандо, јереј Ненад Ивановић, ђакони Стефан Симић и Горан Вучковић.

Након прочитаног јеванђелског зачала Епископ Јустин је поздравио верни народ радосним ускликом „Христос Воскресе“, и додао да смо се и данас окупили да се сусретнемо са Богом и да уђемо у промисао Господа Бога нашега. Тумачећи данашње Јеванђеље, Епископ је рекао да су Лука и Клеопа на путу за Емаус срели самога Господа, али Га нису препознали. Тек када су ушли у дом и када је Господ преломио Хлеб и дао ученицима, тада Га препознаше. Управо тај догађај, нагласио је Епископ Јустин, био је доказ да је Господ васкрсао, јер и пре него што су Христа препознали приликом Причешћа, срце је њихово горело док су ишли према Емаусу.

Бога кога никад нико није видео, Јединородни Син Божији је објавио, да приђемо Њему, првенствено читајући Свето Писмо, долазећи на Литургију и друга богослужења, трудећи се да се приближимо Господу. Јер да би могли појмити речи Јеванђеља, потребно је да их у нашем животу творимо. Током седам недеља Часног поста имали смо прилику да се упознамо са животом Господа нашег Исуса Христа. Пост нам открива ко смо ми. Јер у тој атмосфери поста ми више размишљамо о свему ономе што је Господ учинио за нас, а учинио је највеће дело, страдао је, погребен био, и трећи дан Васкрсао. Смрт је побеђена.                                               

На крају беседе Епископ Јустин је нагласио да нас Господ чува, закриљује, води и руководи, и пожелео да се Господ усели у срце наше, у душу нашу, да би живели са Њим и у Њему. А Господ ће, када дође време одласка нашега из овога света, бити тај Милостиви Отац, Брат, Пријатељ наш, Који ће нас поставити у Царство Небеско да тамо славимо Оца и Сина и Духа Светога, Тројицу нераздељиву у све векове и сву вечност, тамо где је Радост свих радости.


Извор: Епархија жичка